2025.03.18. 20:10
Tudja, melyik burger a zalaiak kedvence? (galéria, videó)
Zala vármegye hamburgertérképén a Google keresője alapján számos üzletet lehet találni és szinte kivétel nélkül mindegyik 4,3 és 4,9 pontos értékelés között mozog. Persze most is találtunk egy olyan nagykanizsai helyet, ahol nem hamburger készül, hanem egy új trendet lovagolnak meg.
A "Zala megye hamburger" szavak beírása után legördülő hamburgertérkép világos képet mutat arról, hogy a vendégek miképp értékelték az adott vendéglátóegységeket. A lista alapos végiggörgetése után kiderült, hogy a vármegyei gyorséttermek közül csak néhány kapott értékelést, ezért inkább a kézműves burgerezőkre koncentráltunk.

Fotó: Szakony Attila
Hamburger: Zalaegerszegen imádják
Az első oldalon találkoztunk a zalaegerszegi Strike Étterem oldalával, a hely 581 vélemény alapján 4,8-as értékelést kapott. Egy viszonylag friss, három hónapja érkezett hozzászólás szerint: "retró tárgyakkal díszített hamburgeres. Első alkalommal jártunk itt. Egy mosolygós, kedves fiatal hölgy volt a felszolgáló. A hamburgerek nagyon finomak voltak, a strike és lady strike néven futókat próbáltuk ki. Dél környékén rajtunk kívül csak hárman voltak. Ha legközelebb Zalaegerszegen járunk, újra felkeressük a Strike-t." Egy másik dicséret: "Ritkán enni ilyen finom, ízletes hamburgert! Egy élmény volt minden falatja! Köszönjük!" Egy másik zalaegerszegi hely, a DOM'S szintén 4,8-as értékeléssel gazdagodott. Valaki egy hete írta: "Nagyon kedves és gyors kiszolgálás. Az elfogyasztott Smash burger és a krumpli dom's változat finomak. Aki a Smash burgert szereti, nem fog csalódni. Köszönjük szépen." Egy másik dicsérő értékelés: "Először rendeltünk, de még biztos, hogy fogunk, mint törzsvendégek! Fantasztikus minőség, a város legjobb hamburgere! Igényesen, egyszerűen, zamatosan elkészítve, csak gratulálni tudok."

Fotó: Szakony Attila
Nagykanizsa is rajong a burgerekért
A nagykanizsai Centrum Burger 634 véleményével 4,3-as átlagot tudhat magáénak. Négy hónapja valaki jóllakott, aminek hangot is adott: "Farmburgert szoktam itt enni spéciszósszal, sültkrumplival, kólával. Marhából. Az egész összeállítás úgy jó, ahogy van. Bár ritkán járok arrafelé, de ha utam arra vezet, egy hambira mindig beugrom. Érdemes késsel villával enni, különben fülig maszatosak leszünk. Egy barátom mondta, nem én próbáltam." Egy másik vélemény kevésnek érezte az értékelést: "Alulértékelt hely. Hatalmas, finom és változatos összetételű hamburgerek széles választékban. Kedves és gyors kiszolgálás. Nagyon szívesen ajánlom." A szintén nagykanizsai Lunu Burgerre egy hónapja érkezett egy kedves értékelés. Íme: "Tudtátok? A hely egy igazán édes kislányról kapta a nevét. A nagy adag óriási, ettől biztosan nem maradsz éhes, de a kicsitől sem. Ha itt jársz, mindenképp próbáld ki! Ajándék, finom burgerek, kedves tulajhölgy, az árak meg a földön járnak. Köszönjük."
Keszthelyre már kritika is érkezett, de itt is bírják a burgereket
Keszthelyről érdemes kiemelni a John's Pub - Bar & Kitchen nevű helyet, mely 2723 véleményével 4,6-os értékelést kapott a vendégektől. Bár nem kizárólag hamburgerező hely. Két hónapja 5-ből négyes értékelés mellé némi kritika is érkezett: "A hamburgerek finomak, de 5000-6000 forintos áron több mint túlzóak. Pláne a felszámolásra kerülő szervizdíjra. Nem is értem, hogy az mire fel, ilyen árak mellett?? A tetkós nyakú pincér meg csak hab volt a tortán. Legközelebbi alkalomra inkább máshova ülünk be, köszönjük.." Egy következő hozzászólás viszont egészen pozitívra sikerült: "Életem hamburgere! Vega és elkepesztő ízek! Néhány év után visszatértünk, és biztos, hogy vissza is fogunk!"

Fotó: Szakony Attila
Más céllal alakultak
No és akkor következzen egy kakukktojás burgerező Nagykanizsáról. Az Adam's Kávézó, Étel- és Koktélbár nevében a Google keresőmotorja nem fedezte fel a hamburger szót, így lemaradt a listáról. Ez érthető, hiszen amikor még 2016-ban megnyitottak, akkor kizárólag a kávézóra és koktélbárra koncentráltak. A nagykanizsai vendéglátóegység fiatal tulajdonosa, Horváth Gergely Ádám tinédzserkori álmát valósította meg Nagykanizsa belvárosában, néhány méterre az Erzsébet-tértől.

Fotó: Szakony Attila
Garázsból látványkonyha
– Turizmus-vendéglátás alapdiplomával és vezetés-szervezés mesterdiplomával a kezemben a szállodaipar is érdekelt – mondta. – Szerencsés vagyok, hiszen a családunk saját tulajdonában lévő családi házából átalakítással született meg az Adam's. Az egyetem mellett mixertanfolyamot végeztem, ezért ebben a szegmensben is elmélyültem. Egy kicsi konyha üzemelt egyfajta egyszerűsített étlappal, ám hamar kinőttük a helyet és új beruházásba fogtunk. Az udvari garázsból lett egyfajta kerti látványkonyha, ahol minőségi alapanyagokból készül a smash burger.
Trendi burgerek
Horváth Gergely Ádám nyitott az újdonságokra. Úgy érzi, hogy vannak olyan trendek, amiket érdemes meglovagolni, ezt pedig a smash burger. Amikor elkezdték készíteni a burgert, akkor a környéken nem volt még konkurenciájuk.
– A legnagyobb különbség az úgynevezett kézműves hamburgerekhez képest az elkészítésben rejlik – mesélte. – Két kisebb húspogácsa kerül a jóval magasabb hőfokú rostlapra, ahol tulajdonképpen kivasaljuk, ellapítjuk. Mi az oklahoma style mentén dolgozunk, vagyis a lapítás előtt a húshoz hagymát adunk és így a karamellizált pörzsanyag még intenzívebb ízeket okoz. Még az épp piruló húsra teszünk egy-egy szelet amerikai cheddar sajtot. Szintén fontos kritérium, hogy ez a smash burger briós buciból készüljön, amit szétvágás után vajon lepirítunk. A klasszikus verzió összeállításánál kerül bele a szentháromság, vagyis a smash szósz, ami majonéz, kethup és mustár keveréke. Ezen kívül még apróra vágott csemegeuborkával zárul az összeállítás. Ez egy jó cuccos burger, amit nem lehet szépen enni.

Fotó: Szakony Attila
Lángosburger? Igen, létezik
Ádám azonban nemcsak a klasszikus smash burgert készíti, hanem saját kreativitásával további felturbózott burgerek kerülnek a vendégek elé. A friss változatban még plusz zöldségek kerülnek bele, van csípős verzió extra csilipaprikával. Illetve már készítettek saját receptet, melybe házi szalonnás, szarvasgombás majonéz kerül, házi hagymalekvár és további két szelet szalonnával lepirítva. Sőt most kapaszkodjanak meg: még lángos ízű smash burgert is készített. Nem lángosban készítették, csak az ízvilágot formálták arra, tehát tejfölös, fokhagymás, füstölt sajtos alapra került a hús a sajttal, az újhagyma és a lángos roppanósságát egy kis házi tortillachipsz adta.
Szavazás
Korábbi szavazásokMilyen hamburgert szeret?
Hamburger: kézműves és smash burger a menő
Fotók: Szakony Attila