2025.02.15. 12:30
Napi menü: napi rutin, vagy szükséges rossz? Kinek éri meg Lentiben?
Nagyon praktikus ebédre menüt enni, ha változatosan szeretnénk étkezni és nem bajlódunk a főzéssel odahaza. Az éttermek is erre alapoznak, Lentiben szinte minden vendéglátóhelyen van napi menü, de vajon megéri-e a menüztetés? Helyi éttermekben érdeklődtünk erről.
Lentiben, a város méretéhez képest bőven van étterem, ahol a napi menü elérhető. A választék bőséges, vannak helyek, ahol többféle levesből és főételből is választhatunk, a fogást desszerttel is megtoldják és van állandó menü is a kínálatban. A napi menü ára 1700 és 2000 forint között mozog, az állandó kicsivel drágább.

Forrás: Főnix Fogadó
A napi menü bevételi forrás
De vajon megéri-e fenntartani ezt a szolgáltatást a vendéglátósok számára? A legtöbben azt mondják, hogy a menüztetés afféle „szükséges rossz”, nem feltétlenül éri meg, de bevételi forrás.
Németh Zoltán, a Főnix Fogadó tulajdonosa azt mondja, hogy hét közben szükség van a menüre, mivel az a’la carte rendelések száma ilyenkor alacsonyabb, vagyis a napi menü forgalmat generál. A Főnixben naponta 50-80 főre számolják a menüt, ez általában el is fogy.
Lentiben a naponta menüzők „közösségében” vannak törzshelyesek, törzsvendégek, vagyis ugyanoda járnak, illetve az „ínyencek”, akik a napi kínálat alapján válasszák ki, hogy melyik étterembe mennek, de akad 1-1 betérő is.
Az év eleje visszafogottabb
Ezt támasztották alá a Vén Diák Étteremben, ahol a napi és állandó kis adagos menü szerepel a kínálatban. Mint a vendéglátóhelyen elmondták: ha nem menne a menü Lentiben, akkor nem csinálnák. Azt is megtudtuk, hogy szinte egész évben állandó a forgalmuk, megtelek az asztalok, ám az év eleje visszafogottabb, januárban és februárban kevesebben térnek be, illetve a hó végét is jobban megérzi az emberek pénztárcája.
Az nem kérdés, hogy a vendégeket a finom, változatos ételekkel, megbízható kínálattal lehet megfogni és megtartani.

Forrás: Vén Diák Étterem
Olyan vendéglátós véleménnyel is találkoztunk, hogy bár nem éri meg menüztetni, viszont ha kevesebb a vendég, kiteszi a forgalom felét, az a’la carte rendelés hiánya miatt pedig szükséges rossz. Sajnos az egyre növekvő költségek miatt egyre nehezebb releváns áron eladni a napi menüt, és az sem segít a helyzeten, hogy Lentiben több menüzős hely van, mint például Nagykanizsán.
Lentiben a napi menü olcsóbb, mint a megye más városaiban, de mi lehet az a határ, amit még hajlandóak kifizetni az emberek, hisz a menü ára is emelkedik évről évre. Erre a kérdésre a vendéglátósok nem tudtak egyértelmű választ adni, talán a 2500 forint még elfogadható. Az ideális állapot az, hogy a fizetések is emelkednek, ahogy a menü ára, így meglenne az egyensúly.