2025.02.16. 14:38
A disznótoros lakomák utánozhatatlan ízvilága (galéria, videó)
A régi falusi lakomák utánozhatatlan ízvilágát élvezhették mindazok, akik részt vettek a már hagyományos felsőrajki termelői vásáron. A szombati rendezvényhez kapcsolódó disznótoros vendéglátás során többek közt töltött és paradicsomos káposzta, véres hurka, sült kolbász, lesütött hús, párolt káposzta, parázson sütött krumpli, valamint az elmaradhatatlan kocsonya szerepelt a kínálatban.
A disznótoros vendéglátást a település önkormányzata szervezte, s arra Zala vármegye közéleti vezetői, tisztségviselői, valamint a környező települések önkormányzati vezetői is meghívást kaptak. Köszöntőt Zsuppánné Horváth Mária, a házigazda település polgármestere mondott, aki többek közt arról is beszélt, hogy ezt a rendezvényt a szintén Felsőrajkon élő országgyűlési képviselő, Vigh László indította útjára azzal a szándékkal, hogy a fiatalabb generációk tagjai és megismerjék a falusi életmódhoz kötődő disznóvágást.

Fotó: Gyuricza Ferenc
A disznótoros vendéglátás nagy értéke a térségnek
Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő szerint nagy értéke a térségnek, hogy Felsőrajkon évről évre megszervezi az önkormányzat a disznótoros vendéglátást, ami a vidéki hagyományok életben tartásának és bemutatásának egyik fontos eszköze. Ma már ugyanis a vidéki Magyarországon is egyre kevésbé van jelen az a kultúra, ami az utánozhatatlan hangulatú, fontos közösségi élményt adó disznóvágásokhoz kötődik, ezért a fiatalabb generációk tagjai az ilyen események révén ismerhetik meg azt.
A közösségépítés szempontjából is fontos
Az államtitkár méltatta a rendezvény közösségépítő jellegét is. Mint mondotta: a disznótoros vendéglátás remek alkalom arra, hogy a résztvevők – akik valóban Zala közéletének irányítói, szervezői és meghatározó személyiségei – kötetlen keretek közt tudjanak beszélgetni egymással, legyen lehetőségük közös célokat megfogalmazni vagy akár a felmerülő problémákat megbeszélni, azokra megoldást találni.
Segítő kezet nyújtanak egymásnak
A házigazda Vigh László ez utóbbi gondolathoz kapcsolódva az összefogás erejéről beszélt. Mint mondotta: Zala vármegyében olyan közösség alakult ki, amelynek tagjai mindig segítő kezet nyújtanak egymásnak. Így volt ez a felsőrajki disznótoros vendéglátás kapcson is, hiszen az ételek elkészítéséhez az alapanyagot – azaz a két disznót – felajánlás révén kapta.
Felsőrajki termelői vásár és disznótoros
Fotók: Gyuricza Ferenc