2025.01.13. 20:00
A legrosszabb magyar ételek: gyomorból és darált húsból (videó)
A legrosszabb magyar ételek listájával rukkolt elő most a Taste Atlas nemzetközi gasztroportál. A legrosszabb magyar ételek rangsorában szerepel a borleves, a pacalpörkölt és a mákos tészta. Tálos Krisztián, a kiskanizsai ÍzBirodalom séfje ezzel nem ért egyet, szerinte a felsorolt ételeket csak jól kell elkészíteni.
A legrosszabb magyar ételek listáját összeállító gasztroportál néhány héttel korábban még arról számolt be, hogy a húsleves szerepel egyedül a magyar ételek közül a világ 100 legjobbnak tartott étele között. A kitűnő minősítéssel portálunk is foglalkozott.

Fotó: Szakony Attila
Legrosszabb magyar ételek: egyszerű és nagyszerű
Most pedig már a magyarok legrosszabb ételei kerültek porondra, köztük olyanokkal, melyeknek egyszerűségében van a nagyszerűsége. Ezzel értett egyet Tálos Krisztián séf is, aki jól tudja, miről beszél, hiszen 2004-től hét évig Angliában és Skóciában dolgozott szakácsként.
Az angolok csöndben maradhatnak
– Ott többet dolgoztam ollóval, mint késsel – mondta. – Dolgoztam olyan étteremben, ahol a félkész ételeket rendelték meg beszállítóktól, és mi kis túlzással felvágtuk a csomagolást és készre főztük az ételeket. Például a burgonyapüré, a torták, illetve a tradicionális yorkshire pudding mirelit áruként érkezett, amit nem hűtöttek, az por formájában jött. Az angol konyhának van talán tíz nemzeti étele, azon kívül kedvelik az indiai konyhát, a franciáktól is próbáltak áthozni ételeket. Előfordult, hogy magyar specialitásokat is készítettem, szerették a pörköltet, a gulyáslevest.
A gasztroportál több mint 50 ezer(!) regisztrált felhasználója folyamatosan bővíti, frissíti az adatokat. Az oldal tagjai rendszeresen szavaznak a világ legjobb és legrosszabb ételeiről, éttermeiről és konyháiról.
A legrosszabb ételek sorrendje:
1. Borleves
2. Pacalpörkölt
3. Mákos tészta
4. Krumplileves
5. Stefánia szelet
6. Haltepertő
7. Rakott káposzta
8. Vadas marha
9. Szaloncukor
10. Kókuszkocka
Érdekes, de szeretjük
– Valaki ehetett egyszer egy nagyon savanyú borlevest karácsonykor, mert szinte érhetetlen, miért került a lista élére – vélekedett Krisztián. – A második a pacalpörkölt, ami talán megosztóbb, hiszen mégiscsak a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából készül. Ezek talán a rossz sztereotípiákból alakultak ki, hiszen jól elkészítve a magyarok egyik kedvence. A mákos tészta megjelenése nem bizalomgerjesztő, hangyaszerű, fekete darabok a tésztán. A lista többi tagjára mi magyarok szintén felszisszenünk, hogy ez miért? Van is okunk rá, hiszen a krumplileves egyszerűségében kiváló lehet, a stefánia szelet, a fasírt közepén főtt tojással szintén finom, de nyilván megjelenésében furcsa lehet olyanoknak, akik nem ismerik az ízét. A haltepertőhöz a magyarok sem jutnak hozzá mindig, de szintén megosztó lehet. A rakott káposztára és a vadas marhára mi, a hazai ízek kedvelői nem nézünk ferde szemmel. Bár utóbbinál az ízkavalkád megtévesztő lehet, hiszen pikáns, citromos, zöldséges és még édes is. Van még két édesség a végén, amire nincs magyarázat, érdekes mindkettő, de szeretjük.

Fotó: Szakony Attila
Kóstolják újra!
Tálos Krisztián szakácsként nyitott a nemzetek konyhájára. Viszont a lista 70 százalékával nem ért egyet, hiszen ezek a magyar ételek finoman elkészíthetők, így azt javasolja a nemzetközi portál olvasóinak, hogy tegyenek még egy próbát mindegyik étellel.
A séf három ételt nem szeret a magyar konyhában. S, hogy melyek ezek?
1. Tökfőzelék
2. Lecsó
3. Finomfőzelék