Egyedüliként az összes magyar közül

2025.01.10. 20:00

A magyar húsleves ott van a világranglistán

A húsleves szerepel egyedül a magyar ételek közül a világ 100 legjobbnak tartott ételei között. A Taste Atlas nemzetközi gasztroportál év végén állítja össze olvasói vélemények alapján az adott évre vonatkozó top 100-as ranglistáját. A világ legjobb fogásairól szóló lista, amibe belekerült egy közkedvelt magyar leves, a húsleves.

A nemzetközi portál több mint 11 ezer nemzeti ételt, közel 6500 helyi alapanyagot, 24 ezer éttermet gyűjtött össze, több mint 400 ezer bejegyzést értékelt. A magyar húsleves a 77. helyet szerezte meg. Szerkesztőségünk Kis Viktor zalaegerszegi vezető séf véleményét tudakolta a húsleves sikere kapcsán. A vezető séf  jelenleg a zalaegerszegi Fehér Hattyú étterem ételeinek minőségéért felel. A Gébárti-tó partján álló, nemrég teljesen átalakult, megújult étterem nagy népszerűségnek örvend nem csak a zalaegerszegiek körében.

húsleves
Kis Viktor séf munka közben. Ő is kedveli a magyar húsleves ízvilágát
Fotó: Fehér Hattyú

- Ön is a húslevest választaná a magyar ételek közül a világ 100 legjobb étele közé?

- A húsleves valóban egy csodálatos fogás, és teljesen megérdemelten került be a világ 100 legjobb étele közé. Gazdag ízei és tradíciója sokak szívéhez közel áll. Ráadásul mindannyiunknak van egy emléke nagymamánk, édesanyánk húsleveséről, ami még személyesebbé teszi számunkra ezt az ételt - válaszolta a Kis Viktor. 

Húsleves, ahogy  Kis Viktor készíti

- Szabad-e tudni, hogy Ön hogyan készíti, van-e titkos összetevő? 
- Mikor tavaly év elején elvállaltam a Fehér Hattyú vezető séf szerepét, nem titkolt szándékunk volt az egész csapattal, hogy az étlapunk törzsét a jól ismert magyar ételek tegyék ki, amit megtűzdelünk mindig egy kis kitekintéssel a világ számos más kultúrája, gasztronómiája irányába.  Nálunk a tyúkhúsleves egyedisége abban rejlik, hogy a zöldségeket először megpirítjuk, a tyúkot pedig aranybarnára sütjük, mielőtt hozzáadnánk a leveshez. Ezután 10-12 órán keresztül, kis lángon, lassú tűzön főzzük. Ez az eljárás biztosítja, hogy az ízek teljesen összeérjenek, és a leves gazdag, mély aromát kapjon. Mindent azért nem mondhatok el, de akad pár titkos fűszer is, amit használunk, az egyik ilyen a csillagánizs. Fontos a friss, ellenőrzött alapanyag és az, hogy ne spóroljunk az idővel. Van olyan húsunk például, amely több napig készül különböző eljárások során. 

húsleves
A jó húsleves titka a hús és a zöldségek pirítása
Fotó: Fehér Hattyú
húsleves
A jó húsleves titka a hús és a zöldséges előzetes pirítása
Fotó: Fehér Hattyú

- Melyiket szereti fogyasztani a séf?  

- Személyes kedvencem az igazán jó, tartalmas marhahúsleves, amelynek mély gazdag íze és laktató jellege mindig tökéletes választás. De ha összességében nézzük, édesanyám kakaspörköltje az etalon számomra, már fel is vetődött bennem, hogy meghívjuk 1-1 napra vendégszakácsnak.

húsleves
Lehet, hogy hamarosan Kis Viktor édesanyjával is találkozunk a Fehér Hattyú konyháján? 
Fotó: Fehér Hattyú

- Külföldön  ismerik a mi húslevesünket?

- A húsleves egyetemes nyelvet beszél a kultúrák, országok, népek között. A világ minden táján készítik, természetesen egy kicsit máshogy, de egy tál gőzölgő, ízekben gazdag leves mindenhol a vendégszeretet, és az otthon melegének a szimbóluma.

- Mit szól a listavezető ételekhez?

- Elnézve a Taste Atlas Világ listavezető ételeit, méltán szerepel ezek közt a nápolyi pizza, a kebab, a Chateaubriand, a Lasagne, a Carbonara, a Ramen.  A jól ismert nevek, ételek mindenki számára ugyanazt jelentik a föld minden pontján. Szeretem az ilyen listákat, lehet szemezgetni belőle, talán a következő étlapunkon már találkozhattok is vele vagy édesanyám kakaspörköltjével.

Az idei listán az első helyre a kolumbiai lechona került, ami egy zöldségekkel és fűszerekkel töltött malac. A disznóhúst több órán keresztül sütik, a fogás általában ünnepek alatt kerül az asztalokra. Második helyen Olaszország örök klasszikusa, a nápolyi pizza áll, a bronzérmes étel pedig brazil: a picanha, azaz a keresztfartő, ami a hátszínhez hasonló ízletes húsrész. 

Legjobb ételek származási helye:

  • Kolumbia
  • Olaszország
  • Brazília

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában