2025.01.06. 19:00
Fekete retek: nem is gondolnád, mi mindenre hatásos
Könnyen beszerezhető és sokoldalú, enyhén csípős, kesernyés ízű. A fekete retek kevésbé népszerű, mint a piros társa, a hónapos retek vagy a fehér, hosszú jégcsapretek, pedig a téli szezon egyik legegészségesebb zöldsége. Gyógynövényként igazi vitaminbomba és sok hasznos hatóanyag található benne.
A fekete retek sokoldalú, a téli szezon egyik legegészségesebb zöldsége
Forrás: mindmegette.hu
A fekete retek őshazája valószínűleg Dél-Ázsia, a hagyományos japán és indiai orvoslásban is említést tesznek róla. Már az ókorban is jól ismerték, az egyiptomiak, görögök és rómaiak is fogyasztották.
A fekete retek jótékony hatásai
A fekete retek gazdag C-, B1- és B2-vitaminban, valamint kiemelkedő a kalcium-, vas-, kálium-, magnézium- és foszfortartalma. Illóolajok, enzimek, flavonoidok és a keresztesvirágúakra jellemző kémiai anyagok, glükozinolátok is megtalálhatóak benne.
A népi gyógyászatban évszázadok óta ismert mint emésztésjavító, epehajtó, epekőképződés-gátló és féreghajtó, de ajánlották húgyúti problémákra, haspuffadás enyhítésére és hasznos lehet székrekedés esetén. Antibakteriális hatású, segít a kórokozókat elpusztítani az emésztőrendszerben, tradicionálisan használták emésztési zavarok, puffadás, bélgázok és savas reflux ellen, aktiválja és regenerálja a májsejteket. Fogyasztása különösen hasznos az őszi és téli hónapokban, a fertőzések és szabad gyökök elleni harcban. A növényben található raphanin nevű vegyület segít egyensúlyban tartani a pajzsmirigy-hormonokat és úgy tartják, hogy segíthet pajzsmirigy-túlműködés és Graves-Basedow-kór esetén. A fekete retket évszázadok óta használják köhögés, torokfájás, influenza, megfázásos betegségek és légúti betegségek gyógyítására.
Nyersen, főzve, sütve
Hasonlóan a többi retekféléhez, a fekete retket is általában nyersen fogyasztjuk, felszeletelve, enyhén sózva. Reszelve, sóval, kevés olívaolajjal, fokhagymával és tejföllel összekeverve húsok, pirítós mellé is kínálhatjuk. Kiváló saláta alapanyag, de érdemes sütve, illetve főzve leveszöldség mellett kipróbálni.
Megfázás, torokfájás ellen mézzel is kombinálható, ehhez – mint a videóban is látható – át kell csorgatni a mézet a retken.
Vásárlása, tárolása
Vásároljunk mindig friss zöldséget, az egészséges retek kemény tapintású. Az az ideális, ha a héj hibátlan, ütődés nyomát nem látjuk. Ha felrepedt, elszíneződött vagy puha barnás folt található rajta, akkor ne vegyük meg, mert az ilyen retek hamar romlásnak indulhat. A fekete retek nagyon sokáig eltartható. Ha a szárától nem fosztjuk meg, a lakásban hűtés nélkül 3-4 napig is eláll, de hűvös helyen, a pincében vagy a hűtőben akár hónapokig, tavasz elejéig is kibírhatja.