2025.01.20. 07:00
Évszázadok óta velünk van a disznóvágás
Hogy miről szól a disznóvágás, azt ma sem kell senkinek elmagyarázni, bár az évszázadok során történtek változások ezen a téren is. Már a honfoglalás idején is vágtak disznót, de ezek az események még nem hasonlítottak a mostaniakra. Ekkor elsősorban az élelem biztosítása volt a cél, és nem tartozott hozzá közösségi élmény. Ma már utóbbi is lényeges. A disznóvágást nem véletlenül időzítették mindig a téli időszakra, hiszen ekkor megfelelően hideg az időjárás ahhoz, hogy a hús ne romoljon meg. A húsokat akkor, s aztán évszázadokon át sóval, illetve füstöléssel tartósították, ma már fagyasztjuk. Honfoglaló eleink időszakában a paprikát még nem ismerték, a szalonna ízesítéséhez fokhagymát, sáfrányt, zsályát, rozmaringot, borsot, gyömbért, kaprot és majoránnát használtak.

Fotó: Korosa Titanilla