A fenyőfán is ott lesz a dubai csoki

2024.12.08. 07:00

Szaloncukor készült a csokoládé workshopon

A Göcseji Tudásközpont új tanfolyamának résztvevői az idén már saját maguk is előállíthatják az otthoni karácsonyfára való édességeket. A hétvégi szaloncukor-készítő workshop keretében minden fontos ismeretet el lehetett sajátítani az ünnepi finomság gyártásával kapcsolatban. A tudnivalókat Gehér Zsuzsa adta át az érdeklődő hallgatóságnak.

Szaloncukorból átlagosan egy kilót fogyasztanak el minden egyes karácsonyi időszakban a magyarok. A gyártóknak ez évente hétmilliárd forintos forgalmat jelent. Közben egyre népszerűbbek a minőségi alapanyagokat tartalmazó kézműves termékek, amelyekből ma már szintén rengeteg fogy az ünnepek közeledtével.

szaloncukor
Gehér Zsuzsa, a kézműves csokoládé workshop közreműködője a készülő szaloncukor masszát ellenőrzi.
Fotó: Szalay Balázs

Csokiélmény ajándékba

- A tudásközpont konyhai berendezéseinek segítségével bemutatom a szaloncukor-készítés teljes folyamatát. Kiderül, mi az a temperálás, a burokkészítés, vagy a talpalás. Az érdeklődők megismerhetik, milyen eszközök és alapanyagok felhasználásával tudunk otthon is bonbont, avagy szaloncukrot készíteni. Természetesen minden résztvevő haza is viheti az általa készített édességeket, amely akár a karácsonyfára kerül, akár ajándékba adja remélhetőleg nagy örömet hoz az ünnepi készülődés közepette – mesélte a Göcseji Tudásközpont rendezvényén Gehér Zsuzsa, a zalaegerszegi Gehér Csokoládé Manufaktúra tulajdonosa.
- Manapság már szerencsére nem csak tárgyakat, hanem élményt is szívesen adunk ajándékba Karácsonykor. Az, hogy valamit saját magunk alkotunk és a végeredményt meg is tudjuk osztani másokkal, varázslatos dolog mindenki számára. Ilyen meglepetés élmény lehet a házi szaloncukor kóstolása, vagy akár közös elkészítése – fogalmazott.

Munkában a Göcseji Tudásközpont új csokigyártó gépe
Fotó: Szalay Balázs

Nem olyan nagy ördöngösség az otthoni csokigyártás

- Sokan azt gondolják, hogy a csokoládéval nehéz bánni. Ha betartjuk a megfelelő szabályokat, ez egyáltalán nem igaz és csodás ízeket alkothatunk otthoni körülmények között is. A mostani fára való édességek már nem igazán hasonlítanak a régi szaloncukrokra. Manapság sokkal lágyabb és krémesebb állagúak, valamint az ízviláguk is lényegesen változatosabb. Ráadásul a bonbonokat a saját konyhánkban is könnyedén előállíthatjuk. Mielőtt azonban nekilátunk, olvassunk utána a pontos teendőknek, amelyek az internetnek köszönhetően bárhol elérhetőek – javasolta a workshop vezetője.

A szaloncukrot sem kerüli el a dubai csoki láz

A kézműves termékek közül rendkívül népszerű a mogyorókrémes változat, de szintén kelendőek a gyümölcsös töltelékű cukrok.
- A dubai csoki minden alkalomra kitűnő, így természetesen megjelent a szaloncukor változata is. Sokan keresik, ezért nekünk is kötelező gyártani. Az ünnepek közeledtével több mint negyven ízzel dolgozunk, a munkák már teljes gőzzel zajlanak – tette hozzá Gehér Zsuzsa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában