2024.12.08. 07:00
Szaloncukor készült a csokoládé workshopon
A Göcseji Tudásközpont új tanfolyamának résztvevői az idén már saját maguk is előállíthatják az otthoni karácsonyfára való édességeket. A hétvégi szaloncukor-készítő workshop keretében minden fontos ismeretet el lehetett sajátítani az ünnepi finomság gyártásával kapcsolatban. A tudnivalókat Gehér Zsuzsa adta át az érdeklődő hallgatóságnak.
Szaloncukorból átlagosan egy kilót fogyasztanak el minden egyes karácsonyi időszakban a magyarok. A gyártóknak ez évente hétmilliárd forintos forgalmat jelent. Közben egyre népszerűbbek a minőségi alapanyagokat tartalmazó kézműves termékek, amelyekből ma már szintén rengeteg fogy az ünnepek közeledtével.

Fotó: Szalay Balázs
Csokiélmény ajándékba
- A tudásközpont konyhai berendezéseinek segítségével bemutatom a szaloncukor-készítés teljes folyamatát. Kiderül, mi az a temperálás, a burokkészítés, vagy a talpalás. Az érdeklődők megismerhetik, milyen eszközök és alapanyagok felhasználásával tudunk otthon is bonbont, avagy szaloncukrot készíteni. Természetesen minden résztvevő haza is viheti az általa készített édességeket, amely akár a karácsonyfára kerül, akár ajándékba adja remélhetőleg nagy örömet hoz az ünnepi készülődés közepette – mesélte a Göcseji Tudásközpont rendezvényén Gehér Zsuzsa, a zalaegerszegi Gehér Csokoládé Manufaktúra tulajdonosa.
- Manapság már szerencsére nem csak tárgyakat, hanem élményt is szívesen adunk ajándékba Karácsonykor. Az, hogy valamit saját magunk alkotunk és a végeredményt meg is tudjuk osztani másokkal, varázslatos dolog mindenki számára. Ilyen meglepetés élmény lehet a házi szaloncukor kóstolása, vagy akár közös elkészítése – fogalmazott.

Fotó: Szalay Balázs
Nem olyan nagy ördöngösség az otthoni csokigyártás
- Sokan azt gondolják, hogy a csokoládéval nehéz bánni. Ha betartjuk a megfelelő szabályokat, ez egyáltalán nem igaz és csodás ízeket alkothatunk otthoni körülmények között is. A mostani fára való édességek már nem igazán hasonlítanak a régi szaloncukrokra. Manapság sokkal lágyabb és krémesebb állagúak, valamint az ízviláguk is lényegesen változatosabb. Ráadásul a bonbonokat a saját konyhánkban is könnyedén előállíthatjuk. Mielőtt azonban nekilátunk, olvassunk utána a pontos teendőknek, amelyek az internetnek köszönhetően bárhol elérhetőek – javasolta a workshop vezetője.
A szaloncukrot sem kerüli el a dubai csoki láz
A kézműves termékek közül rendkívül népszerű a mogyorókrémes változat, de szintén kelendőek a gyümölcsös töltelékű cukrok.
- A dubai csoki minden alkalomra kitűnő, így természetesen megjelent a szaloncukor változata is. Sokan keresik, ezért nekünk is kötelező gyártani. Az ünnepek közeledtével több mint negyven ízzel dolgozunk, a munkák már teljes gőzzel zajlanak – tette hozzá Gehér Zsuzsa.