A nagyipari szaloncukrok mellett egyre többen keresik a kézműves darabokat

2024.11.27. 07:00

Ilyen az idei szaloncukor-kínálat: hagyományról és újdonságokról a zalai cukrásszal

A balatongyöröki Promenád Kávéház cukrásza, Vadócz Jenő nemcsak a hagyományok tiszteletét, hanem az újítások fontosságát is szem előtt tartja. A szaloncukor-készítésben elért sikereik története nemcsak egy édesség elkészítésének titkait tárja fel, hanem bepillantást enged a Balaton régió téli pezsgésének megőrzéséért tett erőfeszítésekbe is.

Vadócz Jenő és csapata 2020-ban, a Covid-járvány idején kezdett kézműves szaloncukor készítésébe. Az ötlet az volt, hogy a téli hónapokban is munkát adjanak a kollégáknak, miközben a Balaton téli turizmusát is élénkítik. Mindig arra törekszünk, hogy a Balaton télen, ősszel, tavasszal is vonzó legyen – hangsúlyozta Jenő. A különleges édességek megalkotása nemcsak a helyi vendégek, hanem a távolabbról érkezők figyelmét is felkeltette.

A kézműves szaloncukor gyorsan népszerűvé vált
A kézműves szaloncukor gyorsan népszerűvé vált
Fotó: Mészáros Annarózsa

Versenysikerek és egyedi ízek a szaloncukor-palettán

A kézműves szaloncukrok gyorsan népszerűvé váltak. Az első nagy siker 2022-ben érkezett, amikor a Promenád Kávéház második helyezést ért el az Év Szaloncukra versenyen és megnyerték az Év Karamellás Szaloncukra díjat. A csúcsot azonban 2023-ban érték el: a közel 200 induló közül az ő diós-fügés szaloncukruk nyerte el az Év Szaloncukra címet. Ez a kombináció azóta fagylaltként, sőt bejgliként is debütált, ami idén az ínyenc kategóriában második helyen szerepelt.

Minőség és kézművesség az otthoni konyhákban is

Vadócz Jenő szerint a minőségi szaloncukor készítésének alapja a prémium alapanyagok használata és a szakértelem. Az otthoni próbálkozóknak is adott néhány tippet: például a marcipános szaloncukor könnyen elkészíthető, ha megfelelő alapanyagokat használnak, és ügyelnek a csokoládé temperálására. – A temperálásnak köszönhetően a csokoládé szobahőmérsékleten is roppanós és fényes marad. Az 1:1 arányú marcipán masszát szoktam javasolni, ez egy rész cukor, egy rész mandulát tartalmaz és biztos siker – mondta.

Vadócz Jenő szerint a minőségi szaloncukor készítésének alapja a prémium alapanyagok használata és a szakértelem
Vadócz Jenő szerint a minőségi szaloncukor készítésének alapja a prémium alapanyagok használata és a szakértelem
Fotó: Mészáros Annarózsa

Különlegességek és jótékonyság

A kávéház kínálatában nincsenek hagyományos zselés szaloncukrok. Helyettük olyan különleges ízeket kínálnak, mint a karamellás, a tojáslikőrös, a pisztáciás vagy a piemonti mogyorós. Jenő számára azonban nemcsak az ízek különlegesek, hanem a közösségépítő kezdeményezések is. Minden évben karácsonyfát díszítenek fel a vendégekkel, amelyet hátrányos helyzetű gyermekeknek vagy szervezeteknek ajánlanak fel. – Fontos, hogy a karácsony öröme mindenkihez eljusson – fogalmazott Vadócz Jenő.

A szaloncukor jövője – vissza a gyökerekhez?

A cukrász szerint a szaloncukor szerepe is változik: bár a szaloncukrot egykor a karácsonyfán helyezték el, ma már egyre inkább tálakba kerül, ahol a vendégek szabadon csemegézhetnek belőle. Ez a trend is mutatja, hogy a szaloncukor nemcsak az ünnepi dekoráció része, hanem valódi gasztronómiai élmény is. – A szaloncukor, mint neve is mutatja, a szalonok édessége volt és talán most ismét inkább tálakban fog megjelenni – mondta.

A kézműves szaloncukrok és innovatív ízek nemcsak a karácsonyi ünnepeket teszik különlegessé, hanem arra is emlékeztetnek, hogy a hagyományok tisztelete és az újítás kéz a kézben járhat, a magyar szaloncukor-kultúra megújításához is hozzájárulnak. – Tiszteljük a hagyományokat, de fontos a megújulás is – fogalmazott Jenő. 

Ma már inkább tálba kerülnek a szaloncukrok, mint fára
Ma már inkább tálba kerülnek a szaloncukrok, mint fára
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában