2024.11.30. 18:30
Savanyú káposzta - zalai étkek, ahogy a mama csinálta (képgalériával, videóval)
A fazekak a savanyú káposzta dicséretét zengték halkan duruzsolva szombaton délután a zalaegerszegi Göcseji Tudásközpont -Helyi Termék Piac konyhájában. A jellegzetes zalai alapanyag, savanyú káposzta titkai tárultak fel.
"Ünnepi készülődés a konyhában" címmel indítottak sorozatot a Göcseji Tudásközpont munkatársai, melyben négy héten át Sárközi Máté szakács vezetésével olyan hagyományos ételek készítését sajátíthatják el a résztvevők, amelyekkel az ünnepi asztal tökéletesíthető. Az első alkalomra, a savanyú káposzta mint alapanyag bemutatására november 30-án, szombaton 14-17 óráig került sor.
Hagyományos, savanyított káposztás ételek készítettek azok, akik szerették volna elsajátítani vagy tökéletesíteni töltött káposzta és paradicsomos húsos káposzta készítését. Sárközi Máté zalaegerszegi szakács, miközben a konyhában felügyelte a fazekak tartalmát és a tanulók munkáját, elmondta, ő maga is a nagymamája mellett leste el a titkos fortélyokat, amelyeket nem jegyeznek a szakácskönyvek. Az évszázados tapasztalaton alapuló szabályokat érdemes betartani, mondta a fiatal szakember. A paradicsomos káposztában például legyen kevés a rántás, a paradicsom pedig csak a végén kerüljön bele, hiszen a savassága lassítja a hús puhulását. Sárközi Mátétól megtudtuk, a hagyományos zalai ételsor és az egészséges táplálkozás nem zárja ki egymást, a titok a mértékletességben rejlik, nemcsak a fogyasztást, hanem az alapanyagok mennyiségét tekintve.
Savanyú káposzta - saját eltevés
Ottjártunkkor Süle Gábor és Fekete Nikolett dolgozott a szakács mellett, mint mondták, még sosem készítettek savanyú káposzta alapanyagot feltételező ételt.
Sümeginé Horváth Anita, a Göcseji Tudásközpont vezetője elmondta, a helyi termelőtől származó most felhasznált káposztát még októberben savanyították ők maguk a vendégeikkel. A jövő héten mézeskalács készítésre, díszítésre lesz mód a központban, ahol szintén gyújtanak adventi gyertyát minden vasárnap.