2024.10.12. 18:30
Göcseji Tudásközpont: felavatták az intézmény új modern tankonyháját
A hagyományos elkészítési módok mellett a modern eljárásokat is megismerhetik mostantól az érdeklődők a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac gasztronómiai rendezvényein. A hétvégén első alkalommal nyitották meg az új tankonyhát a látogatók előtt.
A „Kertből a polcra” elnevezésű szombati rendezvény Zala tradicionális ízeihez és a kiskertekben megtermelt gyümölcs- és zöldségfélék tartósításához kapcsolódott.
- A konyha átadásával nagy álmunk vált valóra, az intézményben most már a legmodernebb felszerelések segítségével rendezhetünk gasztronómiai képzéseket és kóstolással egybekötött nyílt napokat. Terveink szerint a legjobb zalai szakácsok közreműködésével mutathatjuk be tanfolyamainkon a régi és az új receptek elkészítésének fortélyait – mondta el a zalaegerszegi eseményen Sümeginé Horváth Anita, a Göcseji Tudásközpont igazgatója.
- A nyitónapon a helyi étkek főzése mellett gyümölcsöket aszaltunk, káposztát savanyítottunk, céklát tartósítottunk, de raktunk el vegyes csalamádét is. Az emeleten a Göcseji Kézműves Egyesület tagjaival stelázsicsíkokat varrtunk és csipkéztünk.
Juhtúrós dödölle is készült a Göcseji Tudásközpontban
- Az Andráshidai Gazd’asszony Klub tagjai hagyományos zalai dödöllét készítettek úgy, ahogy generációk óta odahaza is teszik. Ugyanakkor hívtunk egy fiatal szakácsot, Major Bencét is, aki az étel elkészítésénél a saját kreativitását felhasználva mutatta meg, hogy férkőzhet a tradicionális konyha remekművei közé a modern ízvilág. A látogatókat egy kérdőív kitöltésével biztattuk arra, mondják el, a jövőben milyen programokat látnának szívesen a tankonyhában – tette hozzá az intézményvezető.
Savanyúságok tartósítószer nélkül
A zöldség és gyümölcstermesztéssel foglalkozó Fülöp Áron Barlahidáról érkezett a tankonyha avatására. A fiatal gazda a nagyszülőktől leste el a hagyományos tartósítási módszereket, melyeket igyekszik a mai kornak megfelelően továbbfejleszteni.
- A konyha új, modern eszközei közül nekem a befőző automata működését van szerencsém elsőként tesztelni. A mai nyílt napra otthon termesztett céklát, uborkát és káposztát hoztam. Az itt látható modern eszközöknek hála ma már pillanatok alatt nagyon egészséges, tartósítószer mentes savanyúságokat is elő tudunk állítani – mesélte a barlahidai kertészmérnök.
A Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac már készül a Márton-napra, amikor a libás finomságokat az új tankonyha segítségével fogják elkészíteni. Az intézmény természetesen az adventi időszak tervezésébe is belekezdett, az ünnepi programoknál pedig az idei évben komoly szerepe lesz az új konyhának.