Fiatal „Colombo-k” a Kálvária környékén

2024.07.09. 19:00

Rejtélyek nyomában a Göcseji Múzeum táborlakói

Misztikus, rejtélyekkel teli kalandozásra hívták a gyerekeket a zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai az idei nyáron, első alkalommal szerveztek helytörténeti tábort. A gyerekek minden nap új feladványokat kapnak, hogy közelebb jussanak a megoldáshoz, azaz kiderítsék péntekre: ki lopta el a múzeum egyik féltve őrzött kincsét.

Mozsár Eszter

A fiatal detektívek nyomra bukkantak a Kálvária temetőben a Rejtélyek a múzeumban elnevezésű tábor során. Jobbra Novák Fanni múzeumpedagógus

Fotó: Pezzetta Umberto

A fiatalok hétfőn reggel tulajdonképpen egy bűntény helyszínére érkeztek, ugyanis vasárnap valaki eltulajdonított az állandó kiállításból egy 1848-as pisztolyt. Mivel a rendőrség a tengerparton üdül, ezért nem tud nyomozni, így rájuk vár a feladat, hogy felgöngyöljék a szálakat. Az egyik feladvány során szó szerint a barokk Kálvária temetőben elrejtett gombolyagokból kellett a szükséges információkat megszerezniük.

- Az öt lehetséges elkövetőről a teremőrök és a muzeológusok adtak személyleírást. A gyerekek a bűntény helyszínén az eltűnt tárgy mellett egy levélből tudták meg, hogy miként bukkanhatnak a tolvaj nyomára. Az öt nap alatt kódokat és titkos szavakat találnak a város különböző pontjain elrejtve, ezeket kell majd összerakniuk a tábor végére. A nyomok természetesen a múzeum falain kívülre is vezetnek, ezáltal térben és időben utazva, a történelmi korokat felölelve játékosan ismerkednek Zalaegerszeg történetével - avatott be az egyáltalán nem titkos részletekbe Erős Krisztina történész-muzeológus. 

Erős Krisztina és a fiatal nyomozók a Kálvária temetőben.
Fotó: Pezzetta Umberto

A 10-14 éves gyerekek megismerték Egerszeg vára, a „Láthatatlan vár” történetét, a Mária Magdolna templomot, s a levéltár raktárában ugyancsak rejtélyre bukkantak. Kedden a város egyik legrégebbi síremlékét, a Kálváriát keresték fel. Az alkalmi detektívek természetesen délután kicsit feltöltődhetnek, így kézműves játékok várják őket a múzeumban. Hétfőn batikoltak és textiltáskát készítettek, kedden papírt merítettek, szerdán a dualizmus korát felidézve teáznak és süteményt sütnek. 

Csütörtökön a két világháború közötti korszakot tanulmányozzák, cserkészekké válnak. Pénteken a város szocialista múltjában kalandoznak, s még az is kiderül, hogy a közkedvelt rajzfilmhős Mézga család miképpen kötődik Zalaegerszeghez. A feladványok sikeres megoldása várhatóan nyomra vezeti majd a fiatalokat, s megtalálják az elrabolt műkincset, azonosítják az elkövetőt vagy elkövetőket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában