Nyár végéig dolgoznak a segítők

2024.07.03. 17:30

Bűnmegelőzés: idén is fiatalok szolgálják a biztonságot a keszthelyi Városi strandon

Megnyitott a bűnmegelőzési iroda a Városi strandon. Idén is – akárcsak az elmúlt évtizedekben – nyár végéig szolgálnak és segítenek a pihenni vágyóknak a középiskolás diákok, akiknek a munkáját rendőrök irányítják.

Péter B. Árpád

Évtizedek óta sikeres a bűnmegelőzési iroda, amelynek megnyitóján (b-j) dr. Lakics Andrea, Manninger Jenő, dr. Vereckei Csaba Iván, dr. Farsang Boglárka, Keszthely kapitánya, Tóth László és Sváb Erika

Fotó: Péter B. Árpád

A sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos nyitányon Manninger Jenő, Keszthely polgármestere emlékeztetett, a tavalyi szezon rendkívül sikeres volt, ami azért is örömteli, mert a balatoni strandok biztonsága idegenforgalmi szempontból is rendkívül fontos. Az előző esztendőben, a bűnmegelőzési irodának is köszönhetően, „nem történt számottevő esemény, amely rossz hírét keltené a fürdőhelynek”.

bűnmegelőzés
Az első turnus fiataljai a bűnmegelőzési iroda nyitányán
Fotó: Péter B. Árpád

A bűnmegelőzési iroda szerepe

– Sőt: egyre inkább segítőkészségből, s nem biztonsági szempontból „vizsgáznak” az itt ténykedő fiatalok, akik például közreműködnek elhagyott, elveszett tárgyak megtalálásában is. Persze, a készültség fontos, ennek a munkának pont ez a lényege, amit szolgál az önkormányzat és a rendőrség nyári együttműködése is – szögezte le a városvezető.

Manninger Jenő hozzátette, a bűnmegelőzési iroda tevékenysége hozzájárul a Balaton jó híréhez, Keszthely pedig többek között azért vonzó, mert „itt biztonságos az élet és a turizmus is”.

Mit tesznek a fiatalok?

– részt vesznek bűnmegelőzési járőrszolgálatban

– megelőző, felvilágosító tanácsokat adnak a polgároknak

– segítenek a bajba jutottaknak

Nem a véletlen műve

Dr. Vereckei Csaba Iván rendőr dandártábornok, megyei főkapitány azt mondta, e bűnmegelőzési aktivitásnak is köszönhetően évek óta nem történt strandi lopás, ami „persze nem a véletlen műve: abban komoly szerepe van a közreműködő fiataloknak, a polgárőröknek és a rendőri állománynak”.

– S ha már menni kell valahová dolgozni, akkor kevés ideálisabb helyszínt lehetne mondani a keszthelyi strandnál – fordult a fiatalok felé a főkapitány. – Természetesen az itt töltött időben lesz munka, de emellett öröm és kaland is. Tavaly, ahogy mondani szokták: mindennel is keresték az iroda kötelekében dolgozókat, s az itt pihenők hozzászoktak, hogy mindenben segítséget kapnak.

A megnyitó után rögvest munkához láttak a fiatalok: legelőbb szórólapokat osztva hívták fel a figyelmet néhány fontos biztonsági szabályra
Fotó: Péter B. Árpád

Turisztikai szempontból is fontos

Dr. Vereckei Csaba Iván kiemelte, turisztikai szempontból rendkívül fontos a biztonság, hogy ide máskor is szívesen visszatérjenek a vendégek.

– Gratulálok ahhoz az eltökéltséghez, elhatározáshoz, ami ide szólított titeket. Biztos vagyok abban, hogy ettől kevésbé hasznos és sikeres módon sokan töltik a vakációt, s már csak ezért is köszönet jár az elkötelezettségetekért – emelte ki a zalai főkapitány.

Azonnal munkához láttak

A megnyitó után a fiatalok – akik heti-kétheti turnusokban szolgálnak a Balaton-parton – rögvest munkához láttak, s először tájékoztató szórólapokat osztottak a parton, amely néhány biztonsági tanácsra, illetve az iroda működésére hívja fel a turisták figyelmét.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában