Újragondolt versek és festmények

2024.06.20. 07:00

„Gondold újra! Gombold újra!” című pályázat díjátadása

A Nagykanizsai Tankerületi Központ Tankerületi Diákönkormányzati Tanácsa hirdette meg a „Gondold újra! Gombold újra!” című pályázatát, melynek díjátadó ünnepségét a központban tartották kedden.

Benedek Bálint

Versátiratokkal nyertek a fiatalok a tanáruk és az egyik zsűritag társaságában, balról: Budáné Józsa Szilvia DÖK segítő pedagógus, Cserfő Luca, Nagy Dóra Alíz és Passáné Bolf Mária Fotó: Gergely Szilárd

Az eseményen Czémánné Balog Tímea, Köznevelési és Jogi Osztály osztályvezetője elmondta: a pályázatukkal azt szerették volna elérni, hogy a fiatalok egy kulturális időutazáson vehessenek részt. A pályaművek elkészítőinek az volt a feladatuk, hogy egy már meglévő alkotás újraértelmezésével, feldolgozásával közelítsenek a művészetekhez. Ehhez azonban elengedhetetlen volt átgondolni, hogy a feldolgozni kívánt mű mit is jelenthetett az adott korban és mit tehet hozzá a jelenkor 21. századi világához.

– A gyerekek megértették a kiírást, s átdolgozott versek, újraalkotott festmények érkeztek, amelyeket két tagú szakmai zsűri bírált el – fogalmazott. – Passáné Bolf Mária magyar nyelv és irodalom, történelem szakos tanár, okleveles művészettörténet szakos bölcsész és Bekő Veronika rajz és vizuális kommunikáció szakos tanár, okleveles vizuális és környezetkultúra szakos tanár döntöttek arról, kihez kerüljenek az elismerések. Mivel a pályaművek elkészítői egyéni és csoportos megoldásokat is választottak, ezért ennek megfelelően osztották ki a díjakat.

Eredmények. Versátiratok: 1. Farkas Luca (Nagykanizsa Mező-gimnázium, 11. osztály) Ady Endre Meg akarlak tartani című verse, Cserfő Luca, Nagy Dóra Alíz (Zrínyi-iskola, 7. o.) Vörösmarty Mihály Ábránd, 2. Hegedüs Barbara (Nagyrécse, 8. o.) Kányádi Sándor Két nyárfa, 3. Csordás Gréta (Nagyrécse 7. o.) József Attila Nő a tükör előtt. Különdíj: Keszthely Zöldmező EGYMI Családellátó osztálya Arany János Családi kör. Képzőművészet átdolgozások, középiskolások: Horváth Tamás (Mező 12. o.) Jan Vermeer van Delft Leány gyöngy fülbevalóval című festmény. Általános iskola, felsősök: 1. Zólyomi Zsófia Barbara (Muraszemenye 8.o.) Gustav Klimt A csók, 2. Szepetnek Királyi-iskola (6. o.) Szinyei Merse Pál Majális, 3. Csiszár Nóra (Királyi-iskola 6.o.) Salvador Dali Pillangós hajó. Alsósok: 1. Wilcsek Krisztofer Vincent Van Gogh Csillagos éj, 2. Gödér Mirabella (mindketten Muraszemenye 3. o.) Vincent Van Gogh Napraforgók, 3. Belovári Bence (Miklósfa 4.o.) Cézanne Csendélet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában