Az emberhez méltó jövő reményében

2024.06.15. 12:30

Újraalapításának huszadik évfordulóját ünnepelte a keszthelyi Ranolder-iskola

Szentmisével, majd jubileumi kulturális gálával ünnepelte újraalapításának huszadik évfordulóját a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola.

Péter B. Árpád

Kiemelkedően tehetséges jelenlegi illetve korábbi diákok Bartók Béla-műveket adtak elő a gálán (Fotó: Marton Zalán)

A Balaton Színházban az intézmény volt és jelenlegi diákjai, csoportjai adtak lélekemelő kulturális műsort – énekkel, zenével, verssel s tánccal, betekintést engedve az iskolában folyó, sokszínű tehetséggondozó munkába. 

Őry Gábor, a Ranolder igazgatója arról szólt, az intézmény, immár húsz esztendeje folyamatosan fejlődve, gyarapodva működik, s a távolba tekint, számos beruházás révén. Kiemelte: „az iskola a gyermekekért van, közös munkánk az ő gyarapodásukat szolgálja”. A direktor leszögezte, azért küzdenek, hogy „nagyszerű tehetségű, kitartó munkájú, készséges szolgálatú közösségünk hazánk javára legyen. S elsősorban hálát adunk a Jóistennek, aki nélkül minden erőfeszítésünk hiábavaló lenne”.

Az ünnepi műsor után (b-j) Őry Gábor igazgató, dr. Udvardy György érsek, Tál Zoltán atya, az iskola lelkiigazgatója és Nagy Bálint államtitkár Fotó: Marton Zalán

Csótár András, az önkormányzat emberi erőforrások bizottságának elnöke felidézte a két évtizeddel ezelőtt történteket, amikor néhányan összefogva megmentették a bezárás rémétől fenyegetett Szendrey Júlia Általános Iskolát, amelybe – a veszprémi érsekség jóvoltából, 1948 után ismét – visszatért az egyházi oktatás, amire komoly igény mutatkozott. 

Dr. Udvardy György: Az iskola a jövő védőbástyajaként szolgál Fotó: Marton Zalán

Nagy Bálint államtitkár, országgyűlési képviselő leszögezte: az intézmény különleges helyet tölt be Keszthely oktatási életében, s dr. Udvardy György főpásztornak köszönhetően az érsekség számos fejlesztéssel is gazdagítja a várost. Sorolta: ősszel megnyitja kapuit a Kiskastély Óvoda, a Ranolder-iskola felújítása s a sportcsarnok építése kapcsán pedig már a kiviteli tervek készülnek. „Utóbbival megújulhat Keszthely történelmi centrumának fontos része”, tette hozzá a politikus. 

A gálán köszöntötték az intézményben immár két évtizede dolgozókat, illetve az iskola segítőit, támogatóit Fotó: Marton Zalán
Az iskola gyermekkórusa vallási indíttatású szerzeményeket adott elő, a műsor záróakkordjaként pedig a tanárokból és szülőkből álló énekkar csatlakozott a karhoz Fotó: Marton Zalán

Dr. Udvardy György – tisztelegve az elődök előtt, akik az oktatásért, a jövőért, a kultúráért akartak tenni – a hagyományok folytatásáról szólt, megköszönve azok munkáját, akik az újraalapítás idején aktívan és bátran vállalták a küzdelmet, s a szülőknek is, „hiszen az iskola a bizalomra épül, ők pedig legdrágább kincsüket, a gyermeküket bízzák” erre a közösségre, ahol „az ember emberré válik, eljut a tudásra, ismeretre, amit hitével akar jól érteni s felhasználni az életében”.  

Az iskola diákjai és pedagógusai ízelítőt adtak az intézmény sokszínű tehetséggondozó s -fejlesztő munkájából Fotó: Marton Zalán

– Mindez közösséget teremt, amelyben együvé tartozunk, s ettől reméljük az emberhez méltó jövőt, amely olyan társadalmat épít, amelyben a közjó az irányító elv, az embernek s a közösségnek a testi-lelki és az üdvösséget szolgáló java. Ezért is fontos az iskola, amely a jövő védőbástyajaként szolgál – emelte ki a főpásztor.        

Nagy Róbert Felix Mendelssohn Bartholdy-művet adott elő Fotó: Marton Zalán


A gálán köszöntötték az intézményben immár két évtizede dolgozókat, illetve azokat a segítőket, szakembereket, akik különféle területeken sokat tesznek a Ranolder-közösségért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában