Megnyílt Lentiben a Kolping kávézó

2024.06.19. 17:30

Segítőikkel együtt szolgálják ki a vendégeket a fogyatékkal élők

„A legnagyobb szükségünk arra van, hogy szükség legyen ránk.” Ez volt az egyik gondolat, amit a lenti Kolping Támogató és Foglalkoztató Központ gondozottjai mutattak fel a szerdai átadó ünnepségen, utalva arra, hogy a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ) által létesített Kolping kávézóban lesz lehetőségük ennek bizonyítására.

Antal Lívia

A szalagátvágás ünnepélyes pillanatai a Kolping kávézó átadásán (b-j): Horváth László, Pozonec-Csoma Veronika, Inotay György, dr. Székely János és Vigh László

Fotó: Antal Lívia

A Sugár út 10. szám alatt kialakított Kolping kávézóban a fogyatékkal élők és pszichiátriai betegek az intézmény munkatársainak segítségével szolgálják fel a Kolping Szövetség biodiverzitást szem előtt tartó kávéját, a Tatico kávét és sokféle süteményt a vendégeknek.

A Kolping kávézó első napján Devecz-Szabó Tünde gazdasági ügyintéző és Tenkné Bálint Dzsenifer gondozónő szolgálta ki a vendégeket
Fotó: Antal Lívia

A KOSZISZ három év alatt újította fel a Lentiben, a Sugár út 10. szám alatt lévő száz négyzetméteres épület, ahol július 19-vel megkezdte működését a Kolping kávézó. „Ide vendégségbe várjuk azokat, akik szívesen vannak az egyenlők közösségében”, hangsúlyozta Inotay György főigazgató. Kávézó azokra az embertársainkra hívja fel a figyelmet, akik valamiben mások, de ugyanúgy képesek bármire, mint a többi ember. A kávé finom, mert gondos kezek szedték és készítették, ajánlotta figyelembe a helyet.

Horváth László, Lenti város polgármestere felidézte, hogy a KOSZISZ-szal együttműködve 2009 és 2011 között hozták létre a Kolping Támogató és Foglalkoztató Központot a rendelőintézetben, amelynek munkatársai nagy elhivatottsággal látják el a fogyatékkal élőket és a pszichiátriai betegeket nappali ellátásában. Mint fogalmazott, a fogyatékkal élők kérik a segítségünket, de nem kérnek sajnálatunkból, viszont szeretnének tevékenyen élni. Ezért fontos az, hogy ezt az épületet a Kolping kávézóval, sikerült ennek megfelelően funkcióval megtölteni.

A Kolping kávézó kuriózum. Nincs még egy ilyen hely az országban, ahol megélhetik az alkotó munka örömét a sérült emberek, vélekedett Vigh László országgyűlési képviselő.

A Kolping kávézó átadásán a Kolping Támogató és Foglalkoztató Központ munkatársai és ellátottai közös műsort adtak
Fotó: Antal Lívia

Az épület felújítását egy gyermek felneveléséhez hasonlította Pozonec-Csoma Veronika, a Kolping Támogató és Foglalkoztató Központ vezetője. Mint mondta, sok küzdelmet éltek át, de teljesült vágyuk, hiszen a Kolping kávézóban teljes értékű munkát végezhetnek ellátottaik a fejlesztő foglalkozás keretében.

Az ünnepségen átadták a KOSZISZ által vásárolt, fekvőbeteg és kerekesszékes betegek szállítására alkalmas Opel Movano gépjárművet is. Az intézmény munkatársai és ellátottai adtak műsort a rendezvényen, amelyen dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg a felújított épületet és az új járművet. Zárásként dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke mondott pohárköszöntőt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában