Magyar, horvát és szlovén alkotók találkoztak

2024.06.22. 15:30

Összetartás és barátságok erősítése a célja a tótszentmártoni művésztábornak – fotógaléria

Radnai István fafaragó, népi iparművész Kálmán-hegyi birtokán rendezte meg a Tótszentmártoni Fafaragó Egyesület a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával a nemzetközi művésztábort.

Benedek Bálint

A petrinjai Poszavecz Edit (balról) és Liljana Nemer Radnai István társaságában a szőlőhegyen

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen a Letenyei Festők Köre mellett szlovén és horvát amatőr alkotók gyűltek össze, hogy a kivételesen szép környezetben a szőlőlugasok mellett, a gyümölcsfák alatt alkossanak.

Szlovéniából érkezett Marijanna Klemecic szintén a természetben alkotott 
Fotó: Szakony Attila

Radnai István, a Tótszentmártoni Fafaragó Egyesület elnöke immár 1991 óta évről évre megszervezi alkotótáborát, melyre nem csak a környékről, de az ország távoli pontjairól és a határon túlról is érkeznek művészek, festők és fafaragók.

– Az átalakuló élet miatt a 33. alkotótábor egy naposra szűkült, de így is kedvelt határon innen és túl, hiszen a visszatérő vendégek szinte egymásnak adják a képzeletbeli kilincset – fogalmazott a fafaragó. – Ezúttal Lukács-Puklavecz Hajnalka vezetésével a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, ahol különféle köveket, kagylót, textiltáskát, sőt még sárgabarack magot is festhetnek. Ezen felül még a tájképfestést is kipróbálhatják, amihez kizárólag természetes anyagokat használhatnak fel.

Fotó: Szakony Attila

Radnai István hozzátette: itt nincsenek korlátok, mindenki azt készít, amihez kedve van. A lényeg az összetartás és a barátságok erősítése. Néhány éve erős földrengés pusztított a horvát Petrinja városában, az ottani művészekkel is megtalálták a közös kapcsolódási pontokat és ugyanilyen jó kapcsolatot ápolnak a szlovén Ormoz település alkotói közösségével.

A tótszentmártoni fafaragó szavait a petrinjai Poszavecz Edit és az ormozi Marijanna Klemencic is megerősítették. Szerintük a szőlőhegy hangulata, a csend és a nyugalom alkotásra sarkall minden művészt. Azokat is, akik még csak most bontogatják a "szárnyaikat" és azokat is, akik már kipróbálták a festést. Ilyenkor leülnek a hűs fák árnyékába és az ujjaik között táncra perdül az ecset. Emiatt jönnek el ide a tótszentmártoni Kálmán-hegyre alkotni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában