A kórház és a Halis-könyvtár együttműködése

2024.06.21. 14:00

A gyulladásos bélbetegségekről őszintén - előadás a kanizsai könyvtárban

A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház a Halis-könyvtárral közösen a bibliotékában rendezett csütörtökön tudományos előadásokat A bélbetegségekről mindenkinek címmel.

Benedek Bálint

A tudományos előadás résztvevői a Halis-könyvtárban, balról: dr. Herman Beáta, dr. Mátyásy Helga, dr. Marada Györgyi, dr. Faricsné Hári Vera és Trojkó Antónia Fotó: Szakony Attila

Az eseményre szinte megtelt a könyvtár harmadik emeleti konferenciaterme, ami dr. Marada Györgyi orvosigazgató véleménye szerint jó kezdet. Köszöntő beszédében emlékeztetett: a bélbetegségek sokakat érintenek, ezért a gasztroenterológus orvosok és a dietetikusok is abban érdekeltek, hogy hiteles tájékoztatást adjanak. A hasznos információkat közérthető formában tálalják, s remélhetőleg ezeket sokan beépítik később az életmódjukba.

Dr. Mátyásy Helga, a kórház gasztroenterológus főorvosa a Szűrővizsgálatok fontossága emésztőszervrendszerünk védelméért címmel tartott előadást.

– A lakosságnak a tájékoztatót a május 19-ei gyulladásos bélbetegség világnapjához közeli időpontban tartottuk meg – fogalmazott a főorvos. – Főként a vastagbéltükrözés fontosságát emeltem ki, hogy minél korábban felfedezhessük a rosszindulatú daganatokat. Az a fő cél, hogy minél hamarabb felismerjük az elváltozásokat, és nagy hatásfokkal gyógyíthassuk a pácienseket. Az országos szűrőprogram jól működik, hiszen az emberek megértették: az egészségük mindennél fontosabb. Sok polipot találtunk, ami daganatmegelőző állapotnak is felfogható. Néhányan viszont félnek és sajnos későn érkeznek vizsgálatra, riasztó adat, hogy évente országosan 9 ezer beteget találnak. Nagykanizsán heti szinten több daganatot találunk és megfigyelhető, hogy egyre több 40 év alatti és feletti beteget szűrünk ki. Sajnos az intő jelek miatt amikor az emberek orvoshoz fordulnak, sokszor már késő a hatékony gyógyítás. Ilyen lehet a véres széklet, ha megváltozik a széklet, jelentkezhet hasi puffadás, vagy hirtelen fogyás.

A mikrobiom szerepe a bélbetegségek kialakulásában címmel tartott beszámolót dr. Faricsné Hári Vera, az egészségügyi intézmény élelmezési osztályvezetője, vezető dietetikusa.

– A gyulladásos bélbetegségek témaköre egyre több fiatalt érint, ezért minél szélesebb körben kell erről beszélni – fejtette ki a szakember. – A betegség kialakulása az orvostudomány mai állása szerint ismeretlen okokra vezethető vissza. Viszont azt vesszük észre, hogy az életmódnak nagy szerepe lehet benne. Visszavezethető akár az élelmiszeripar robbanásszerű fejlődésére és a rostmentes étkezés előtérbe kerülésére. Utóbbi esetben túlzottá vált az állati fehérje, a zsír és a cukor bevitele, amelyek így összefüggésbe hozhatók a beleket érintő betegségekkel. Sokkal több zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztaniuk az embereknek, ahogy a teljes kiőrlésű termékekre és olajos magvakra is szüksége van a szervezetnek. Ezeknek köszönhetően olyan jótékony bélbaktériumok szaporodnak el a beleinkben, amelyek hozzájárulnak az egész szervezetünk védelméhez.

Előadást tartott dr. Herman Beáta gasztroenterológus szakorvos A gyulladásos bélbetegségekről közérthetően címmel, illetve Trojkó Antónia dietetikus a gyulladásos bélbetegségek étrendi kezelésével kapcsolatos ötleteket osztotta meg a hallgatósággal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában