Változatlan lelkesedéssel horgol, köt és hímez a mai napig

2024.06.22. 17:00

Kelemenné Pintér Erzsébet saját kiállításon mutatja be kézimunkáit Sármelléken – fotógaléria

Negyedikes korában kezdett el horgolni Kelemenné Pintér Erzsébet, aki sármelléki otthonában kiállítást rendezett be a több évtizedet felölelő kézimunkáiból. Az 1960-as években horgolt ágy- és asztalterítőktől kezdve a gobelin faliképeken, a makraméből készített falvédőkön, a kalocsai hímzett terítőkön át minden megtalálható. A saját gyöngyös kontya mellett mai modern dolgok is, horgolt fülbevalók, papucsok, mobiltelefon-tartók és asztaldíszek.

Antal Lívia

Kelemenné Pintér Erzsébet szívesen mutatja meg az évtizedek alatt készített kézimunkáit

Fotó: Antal Lívia

Az apartman konyhájában keresztszemes és szálhúzásos technikával készített asztal- és székterítőket is mutat Erzsike, amelyek régen minden család otthonában megtalálhatóak voltak. Közben betérünk a szobába, ahol az ágyon, a heverőn, az asztalon, a kanapén és a szekrény polcain szépen sorakoznak a korábban, illetve a mostanában készített kézimunkák, közte népviseletbe öltöztetett babák. Az elmúlt évtizedek termékei.

- A horgolt ágyterítőt, az asztalterítőket és a függönyt még lánykoromban készítettem. Sokáig a szekrénybe hevertek még a gétyei szülőházban, de tavaly elővettem, illetve átmostam ezeket és elgondolkodtam azon, hogy érdemes lenne kezdeni velük valamit. Nagyon sok mindent készítettem, amit lát, az csak egytizede – mondja. Közben rámutat a díszpárnákra és kérdezi tőlem, ugye emlékszik ezekre nagymamájától.

Fotó: Antal Lívia

A népi ihletésű terítőktől a hordható viseletekig mindent készít

A szobában kalocsai hímzett terítőkből is van jó néhány darab. A falon kalocsai hímzéssel díszített, két kis kosztüm lóg, amit Hilda és Erzsi lányának varrt 49 évvel ezelőtt.

- Ezek a horgolt terítők már újak, amelyeket lányaimnak és unokámnak készítettem. S itt sorakoznak a kötött pulóverek, kardigánok, régiek és újak. Ezt a fehér kabátot még a lányomnak horgoltam, amikor várandós volt unokámmal, az ősz színeiben pompázót pedig tavaly az unokámnak, de még nem vitte el magával. Amit el lehet készíteni horgolással, illetve kötéssel, legyen az ruhadarab, vagy bármi, azt én megcsinálom. Az üvegfestést nemrég tanultam meg. Mindig is szerettem festeni, emlékszem, festett rajzaim ki voltak állítva az iskolában – mesélte el.

Fotó: Antal Lívia

Kelemenné Pintér Erzsébet varrónőként dolgozott Sármelléken. Mindemellett horgolt, kötött és varrt szabadidejében, és ezt változatlan lelkesedéssel teszi a mai napig.

Amikor csak teheti, horgol és köt

- A horgolást negyedikes koromban kezdtem el tanítónőm példáját látva. Egyből megtetszett. Egyik iskolatársam édesanyjától pedig hímezni tanultam meg. Ilyen indíttatással kezdtem el a kis szetteken át a függönyökön, az ágy- és asztalterítőkig, egyszóval mindent csinálni. Amikor Sármellékre kerültem 1965-ben, és megszülettek gyermekeim, akkor sem hagytam abba. A munka mellett kötöttem, horgoltam. A horgolótű, a kötőtű akkor is a kezemben volt, amikor a gyerekekkel sétáltunk. A szemem annyira rálát egy horgolás mintájára, hogy azonnal felismerem, milyen öltésekkel készült. Így vagyok a kötött pulóverekkel vagy egy női ruhával, amit szabásminta nélkül is tudom, hogyan készítették – mondja el.

Még véletlenül sem egy az egyben másolja le, mint mondja, hanem mindig fordít rajta valamit. Jól ismeri az öltések technikáit, beleviszi egyéni elképzeléseit, és ötletekért sem kell máshoz fordulnia. Beszélgetésünk közben topot horgolt unokájának. 

A 80. születésnapja alkalmából érkezett el az idő, hogy a több évtizedet felölelő kézimunkaremekeit megmutassa az érdeklődők számára.

 Június végéig, hétfőtől péntekig, 14 óra és 18 óra között még meg lehet tekinteni kiállítását Sármelléken. Érdeklődni a 06-20/413-1933, valamint a 06-83/555-884 telefonszámokon lehet.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában