Összefoglaló

2024.06.20. 17:00

Ez történt – Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A Zalaegerszegi Női Szalon adománya megérkezett a zalaegerszegi gyermekotthonba

A Zalaegerszegi Női Szalon az idei májusi rendezvényének bevételéből 100 ezer forint értékben adományozott ágyneműket, takarókat, plédeket a Gyermekvédelmi Központ Zala Vármegye székhelyen működő Gyermekotthon Zalaegerszeg babacsoportjában élő kisgyermekeknek. Balaicz Zoltánné, a szalon elnöke az átadón elmondta, az idei anyák napi rendezvényükön, melyet a Vizslaparkban rendeztek, a szervezők alkoholmentes koktélokat készítettek, kínáltak, az e módon összegyűlt pénz elköltésekor pedig előzetesen tájékozódtak a gyermekotthon vezetőitől, hogy mire lenne leginkább szüksége az intézménynek. Az adomány átadásakor Horváth Gyöngyi intézményvezető arról szólt, hogy a legjobbkor érkezett az adomány, hiszen a megemelkedett létszám miatt éppen most alakítanak ki a csecsemők részére még egy új helyiséget. A gesztus mutatja, a közösség tud róluk, ismerik a tevékenységüket, s bár jellemzően a karácsony előtti időszakban gondolnak rájuk az adományozók, a civil szervezetek tudják, az év minden szakában elkél a segítség.

Jövő héten kedden kezdődik a Kvártélyháznyár és a XI. ZAKO Fesztivál Zalaegerszegen

Jövő héten kedden kezdődik a Kvártélyháznyár és a XI. ZAKO Fesztivál Zalaegerszegen, aminek részleteiről a napokban tartott sajtótájékoztatót Tompa Gábor, a Kvártélyház Kft. ügyvezetője és Kósa Ruben koreográfus, a Zalai Táncegyüttes vezetője. A hagyományokhoz híven az idei program a XI. Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivállal (ZA-KO) kezdődik június 25-én, kedden. Tompa Gábor elmondta, a tizenegy éve töretlen sorozat bizonyítja, hogy a célzottan a zalaegerszegi szabadtéri színpadra invitált kortárs produkciók hosszú ideje fontos elemét képezik a zalaegerszegi színházi kínálatnak. Jövő kedden Frankie - A király és a kárhozott címmel Bakos-Kiss Gábor önálló estjével indul az egy hetes minifesztivál, az előadás Frank Sinatra életét mutatja be a művein keresztül. Nyáron új bemutatóval is készül a Kvártélyház, idén a Hair című világhírű musical premierje Tompagábor Kornél rendezésében vár a közönségre. A nyarat a megszokott módon a Zalai Táncegyüttes és a KósArt néptáncestje zárja, a Kósa Ruben és Kósa-Kemes Laura által koreografált Kalotaszeg Zrt. című előadással.

Tanévzáró ünnepség a nagykanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI-ban

Sikeres tanévet zárt a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI, melynek ünnepélyes, szabadtéri tanévzáróját tartották a közelmúltben. Az eseményen a kiválóan teljesítő diákok elismeréseket vehettek át. A tanévzáró ünnepsége Baráth Adrien igazgató szólt a növendékekhez, kollégáihoz és a szülőkhöz. Beszédében kiemelte: nem csak iskolaként, de a város meghatározó kulturális programszervezőjeként is sikereket értek el. Rendezvényeikre minden esetben a telt ház és a magas színvonalú műsorösszeállítás volt jellemző. Az igazgató kitért arra is, hogy a jó részt saját szervezésű programok mellett nagyon sok versenyeredménnyel is büszkélkedhetnek az iskola növendékei, hiszen vármegyei, regionális és országos versenyeken értek el kimagasló eredményeket. A végzős diákok jutalmazása sem maradt el, hiszen a tantestület számára lényeges, hogy a diákok minél tovább tanuljanak az intézményben.

Évfordulós keszthelyiekre emlékeztek az ünnepi könyvhéten

Az elődöktől kapott örökség és a biztató jelen egyaránt kötelez bennünket az Ünnepi Könyvhét méltó megélésére, fogalmazott Manninger Jenő polgármester a keszthelyi eseménysor nyitányán, amit számos program követett az elmúlt napokban. A városvezető emlékeztetett: egykor Csokonai, Berzsenyi, később Móricz Zsigmond vagy József Attila léptei koptatták Keszthely utcáit, ahogy a Festeticseknek köszönhetően ma a kastély őrzi hazánk egyik legnagyobb főúri bibliotékáját. A könyvhét nyitányán pályájukon beérkezett szerzők, Papp Endre, Németh István Péter és Csider Sándor társaságában a fiatal alkotók is bemutatkoztak, a múlt hétvégén pedig folytatódott a Keszthelyi irodalmi arcélek ismeretterjesztő előadásainak sora. A Pannónia Kulturális Egyesület kezdeményezésére tavasszal már rendeztek minikonferenciát, amit múlt pénteken újabb követett, bemutatva évfordulós keszthelyiek életét és munkásságát. A szervezők ezúttal a közelmúlt íróira irányították a figyelmet.Az érdeklődők ezúttal Keszthelyi Zoltán, Rákosy Gergely, Tóth Bálint, Györe Imre és Kara Kocsis Gabriella munkásságáról hallhattak előadást. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában