Népszokások a jeles napon

2024.06.20. 12:30

Elérkezett a nyári napforduló ideje

Ma van nyárközép, azaz a nyári napforduló. Most a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka. Az északi féltekén egykor minden nép ünnepelt ilyenkor. Gyanó Szilvia, a nagykanizsai Thúry György Múzeum néprajzkutatója is megemlékezett a napról.

Benedek Bálint

Balatoni naplemente kedden

Fotó: Gyanó Szilvia

A nyári napforduló az a pillanat, amikor a Nap-Föld középpontokat összekötő egyenes és az egyenlítő síkja által bezárt szög a legnagyobb értékét (23,5 fok) éri el a Nap északi félgömbön való elhelyezkedése mellett. Ez az időpont 2024-ben ma, azaz június 20-án van, pontosan 20 óra 21 perckor.

A gyermek Keresztelő Szent János (Szent Iván) Színes nyomat keskeny fakeretben. Zalaszabar, 19. század vége
Fotó: Gyanó Szilvia

– Június hagyományosan Szent Iván Hava a régi kalendáriumokban – fogalmazott Gyanó Szilvia. – Az 5. századtól a napforduló is keresztény ünnep lett, Szent Iván (Keresztelő Szent János) napjához, vagyis éjjeléhez kapcsolódott. Időközben a naptárreformok okoztak egy kis csúszást, így 3 nappal későbbre került. A pogány szokásokból azonban máig sok elem megőrződött, különösen Észak-Európában. A természet titokzatos, mágikus erővel rendelkezik ilyenkor, különleges hatása van a tűznek, a víznek és a növényeknek.

Hozzátette: hazánkban hiteles adatok a 16. század óta vannak Szent Iván-i tüzek gyújtásáról. A tüzet zsúpkévéből, szalmából, gallyakból gyújtották, illatos növényeket, virágokat füstöltek rajta, melyeket gyógyításra is felhasználtak. A tüzet átugrálták, mely szertartásnak egészség- és szerelemvarázsló szerepe volt. Az ugrás sikerének mágikus jelentőséget tulajdonítottak a fiatal párokra vonatkozóan, de a lányok férjhezmenetelére is következtettek belőle. Egykor a kutak és források vize körül füstöt támasztottak, hogy a sárkányok és kígyók mérgét elűzzék.

Az idén májusban, a Thúry György Múzeumban hónap műtárgyának választott borotvatok spanyolozott díszítménye 1852-ből, melynek díszített lángnyelvei a nyárközépet idézik
Fotó: Gyanó Szilvia

A 21. században a Múzeumok éjszakája országos rendezvénysorozat hozta újra előtérbe a korábban szórványosan gyakorolt, elfeledett népszokásokat. Ehhez a rendezvényhez idén is csatlakozott a Thúry György Múzeum, ahol ingyenesen látogatható változatos program kínál felejthetetlen kikapcsolódást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában