Őrségi művészeti szalon

2024.06.12. 17:19

A népi kultúra bemutatása a céljuk

Egy letűnőben lévő falusi életmód értékeinek bemutatását tűzte ki céljául Török Károlyné Miszori Marianna és férje, emiatt egy gasztrokulturális hagyományközpontot kívánnak kialakítani lakóhelyükön, Hegyhátszentjakabon. A Szeparé Őrségi Művészeti Szalont a közelmúltban Zalalövőn is bemutatták.

Gyuricza Ferenc

A Török házaspár a muravidéki magyarság kulturális különdíjának odaítélését tanúsító oklevéllel

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Salla Művelődési Központ és Könyvtárban megtartott előadásuk során elmondták: az ötlet egy 2018-ban indult falukutatáshoz vezethető vissza, amikor száz interjú során igyekeztek választ kapni arra a kérdésre, hogy miért jó az Őrségben élni. A beszélgetések során az adatközlőktől kapott információk indították el bennük a továbbgondolkodás igényét, amiből aztán a Szeparé ötlete is megszületett. A hagyományközpont jelenleg is kialakítás alatt áll, így az előadáson elsősorban az indíttatásaikról, céljaikról, illetve a Szeparé megvalósításához vezető útról beszéltek az előadók.

A Török házaspár évtizedek óta foglalkozik a népi kultúrával, annak bemutatásával és megőrzésével. A Zalalövőhöz is több szállal kötődő, jelenleg a helyi általános iskolában dolgozó Miszori Marianna népművelőként, kulturális mediátorként, Török Károly néprajzi gyűjtőként tevékenykedett ezen a területen. Munkásságuk során többször kaptak ezért elismerést, Török Károlyné az értékőrző, támogató és kapcsolatépítő munkásságáért már 2010-ben elnyerte a muravidéki magyarság által alapított Kulturális Nívódíj különdíját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában