Múzeumok éjszakája

2024.06.23. 17:00

A közelgő VIII. Göcseji Dombérozó a zalaegerszegi Falumúzeumban mutatta be a júliusi programját

A Múzeumok Éjszakája szombati programjai keretében a Göcseji Falumúzeumban tájékozódhattak az érdeklődők a július 12-21. között megrendezendő VIII. Göcseji Dombérozó programjairól, melyek több mint 30 község részételével kínálnak kulturális, kulináris, szakrális, művészeti, építészeti, turisztikai, kirándulós és néprajzi élményeket a zalai szegek világában.

Arany Horváth Zsuzsa

Balaton László, Varjú András, Magai Ágota, Kovács Gyula és Cseh Valentin a kerekasztalbeszélgetésen

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A Göcseji Dombérozó Egyesület vezetője, Magai Ágota köszöntötte az érdeklődőket, valamint a helyszínül szolgáló falvak, helyi termelők, kézművesek, kulturális csoportok képviselőit. A bemutatkozás kerekasztal beszélgetéssel kezdődött az árnyas fák és a Dombérozó korábbi eseményeit felidéző díszletek, fotók között. A beszélgetést, mely Göcsej mibenlétét igyekezett megfogalmazni, Varjú András, a skanzen vezetője vezette. Magai Ágota, Kovács Gyula, Prima Primisszima díjas gyümölcsész, Cseh Valentin, a Magyar Olaj-és Gázipari Múzeum munkatársa, valamint Balaton László író, a skanzen munkatársa mondta el, mit jelent számára a tájegység, a gyerekkori élmények, az ide kötő identitás. Optimista, aggódó és pesszimista olvasatok egyaránt felmerültek a jellegét, sőt lakóit vesztő Göcsej jövőjét illetően. A VIII. Göcseji Dombérozó részletes kínálatát ezután Magai Ágota ismertette, Szalai Cecília, Nova képviselőtestületének tagja pedig a 35. Novai Aratóversenyre invitált a program vázolásával, de ráirányította  a figyelmet a dombérozó szellemiségére is. A szegek fesztiválja 10 napos programjának egyik fő támogatója a Zala Vármegyei Közgyűlés, a testület alelnöke, Pácsonyi Imre fontos, hagyományainkat egyedi módon továbbörökítő rendezvényfolyamnak nevezte a dombérozót, amely a kiüresedést akadályozva képes újjászervezni a közösségeket, az emberi kapcsolatokat. A programokból ízelítőt adott Schreiner Jenő prímás és zenekara, a helyi termelőket képviselték a sajt-, a pörkölttorta, a tökmagolaj készítők, Kovács Gyula az általa összegyűjtött gyümölcsfajtákból hozott egy nagy kosárral, de göcseji kukoricás társasjáték is kipróbálható volt. Fotókiállításon jelenült meg a göcseji menyasszonyi ruha sokfélesége és a menyasszonyöltöztetés, ennek a programnak Zalaszentgyörgy ad majd otthont.  A VIII. Göcseji Dombérozó vezérfonala a göcseji anekdota, melyeket Molnár Árpád előadóművész tolmácsolásában hallhat a közönség. A pontos program saját honlappal rendelkezik, ezen napra pontos információkat találnak az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában