MESE-hősök mentik meg a nagyszülőket

2023.11.20. 15:30

Nemzetközi életmentő díjat kapott a Mindszenty-s védőnő és diákja

Húsz ország részvételével zajlott nyáron Athénban a nemzetközi Fast Heroes, azaz MESE-hős kampány konferenciája, ahol hat kategóriában először osztottak elismeréseket. A stroke megelőzésében nagy szerepet játszó akcióhoz három éve csatlakozott Tóthné Koller Mária. A Mindszenty-iskola védőnője lelkiismeretes felvilágosító munkájáért Felnőtt támogató-díjat, tanítványa, Bor Benedek pedig életmentésért Elkötelezett gyermek-díjat kapott, amit hétfőn vehettek át a szervezet magyarországi képviselőitől.

Mozsár Eszter

Kecskeméti Andrea, Tóthné Koller Mária, Bor Zsolt, Borné Nagy Eszter, Vellisch Péter Zoltán és elől az életmentő kisdiák, Bor Benedek.

Fotó: Pezzetta Umberto

A világszerte elterjedt óvodai és iskolai program megtanítja a gyereknek, hogyan ismerhetik fel a stroke tüneteit, ezáltal miként menthetik meg a leginkább veszélyeztetett korosztályt, azaz a saját nagyszüleiket. Ők már tudják, hogyha a Gonosz Vérrög megtámadja hősüket, azaz a nagyszülőt, akkor azonnal hívják a 112-es segélyhívót. Mosoly Misi, Erő Ernő, Szószátyár Szilvi, Értesítő Emil, Anikó tanárnő bőrébe bújva, képeslapokat gyártva beszélnek otthon családjuknak a teendőkről. A tüneteket ismertető dalt – lefittyedő száj, féloldali bénulás, gyengeség - megtanulták, amit elő is adtak a gyerekek a védőnők és az iskola vezetésének jelenlétében.

A Mindszenty-s diákok már tudják és éneklik, hogy mi a teendő stroke-gyanú esetén.
Fotó: Pezzetta Umberto

Nyáron a negyedikes Benedek mentette meg édesanyjával együtt egy utcán elesett, vérző fejű hölgy életét, aki mellett számos autó ment el, ők megálltak segíteni. A kisdiák azonnal tudta mit kell tenni, így szerencsére a mentők gyorsan a helyszínre érkeztek. Bár nem stroke-ot kapott az idős nő, ám jól jött az iskolában tanult gyakorlat és a lélekjelenlét.

A másik kitüntetettnek, Tóthné Koller Máriának szívügye az elsősegély-oktatás, a Mindszenty-iskola alsósai mellett a Mikes utcai óvodában tanítja az ötalkalmas programot. A szakember személyesen is érintett, férjét 2020-ban a gyors orvosi ellátás mentette meg. Arra hívja fel a figyelmet, hogy minél többen csatlakozzanak ehhez az ingyenes, életmentő programhoz.

 

Kecskeméti Andrea kampányfelelős és Vellisch Péter Zoltán operatív vezető a zalaegerszegi ünnepségen elmondták: a díjazással egyidejűleg a görögországi konferencia résztvevői megismerhették a személyes történeteket, így az adott ország eredményeit, a kampány hatékonyságát. Magyarországról mintegy húsz jelölt közül választották ki az iskola védőnőjét és Benedeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában