Hévíz szerződést bontott a kivitelezővel

2023.11.07. 18:30

A remények szerint felgyorsul a gyógyhelyprojekt a fürdővárosban

Felbontotta a gyógyhelyprojekt kivitelezői szerződését a hévízi önkormányzat. Az erről szóló határozatot a hétfői rendkívüli testületi ülésükön fogadták el a képviselők.

Péter B. Árpád

A hévízi testület azonnali hatállyal szerződést bontott a gyógyhelyprojekt kivitelezőjével

Fotó: ZH

Papp Gábor polgármester rámutatott: „a szerződés teljesítése a kivitelezőnek felróható okból meghiúsult, s a kötbérterhes munkavégzési határidő is lejárt, a vállalkozó viszont szemmel láthatóan nem végzett érdemi munkát a volt buszpályaudvar területén”. A városvezető hozzátette, az önkormányzat emiatt a meghiúsulási kötbér kifizetésére is felszólítja a vállalkozót, amelynek összege mintegy 160 millió forint.

Papp Gábor tájékoztatta a testületet arról, hogy ígéretes tárgyalásokat folytat a kormánnyal a projekt befejezéséről, „hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy Hévíz központi része megújult és tetszetős külsővel fogadhassa a látogatókat”.

A városvezető az ülés után lapunk kérdésére elmondta, a javaslatára bontottak szerződést a vállalkozóval. Ennek kapcsán emlékeztetett: az önkormányzatnak e tekintetben korlátozottak az eszközei, hiszen ezzel a lépéssel meg kellett várniuk, hogy leteljen az úgynevezett késedelmi kötbéres időszak.

– Azt láttuk: a kivitelező ez idő alatt sem lépett annyira előre a beruházással, mint azt elvártuk volna – folytatta Papp Gábor –, ezért úgy döntöttünk, hogy azonnali határidővel szerződést bontunk.

Az eredeti terveken nem szeretne az önkormányzat változtatni
Fotó: ZH

A testületi határozatot azóta a kivitelező átvette. A dokumentumban az is szerepel: a munkaterületet nyolc nap elteltével vissza kell adnia. Ezen időszak alatt a szakemberek pontosan felmérik, mennyi munkát végzett el a vállalkozó, s ez alapján a helyhatóság elszámol majd vele. Eddig Hévíz a beruházás teljes összegének 25 százalékát fizette ki, de azóta volt munkavégzés a területen.

Papp Gábor leszögezte, már hetek óta tárgyal különböző kormányzati szervekkel arról, hogyan folytatható s fejezhető be a beruházás, „hiszen ez mindannyiunk érdeke”. Most mindenestre várhatóan újabb közbeszerzési eljárás következik, a polgármester pedig hangsúlyozta: az eredeti terveken nem szeretnének változtatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában