Miért szürkül a csoki és miért savanyú az uborka?

2023.09.18. 10:00

Újra elindult a Nagy Diák Agrárteszt

Az agrárszakmát és az ahhoz vezető tanulási lehetőségeket népszerűsíti a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai támogatásával indult Nagy Diák Agrárteszt 3. – Mezőgazdálkodj okosan! című vetélkedő, nagyértékű nyereményekkel.

Péter B. Árpád

Tavaly több mint 16 ezer fiatal kapcsolódott be a Nagy Diák Agrártesztbe. Képünkön a verseny legjobbjai, jobbról prof. Gyuricza Csaba rektor

Forrás: MATE

Az online játék során a modern agráriummal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk a középiskolás diákoknak, akik ezúttal a határon túlról is jelentkezhetnek.

A Nagy Diák Agrárteszten olyan tudományos kérdésekre kell válaszolniuk a fiataloknak, mint például: le lehet-e égni erős napsütésben egy fóliasátorban vagy egy üvegházban, s mi a magyarázata a csokoládé kiszürkülésének?

A háromfordulós, online vetélkedőbe középiskolások kapcsolódhatnak be, de a teszteket bárki kitöltheti. A verseny első fordulója 2023. szeptember 1. és december 15. között érhető el a www.agrarteszt.hu oldalon. Az itt legjobb eredményt elért ezer játékost meghívják a 2023. december 28-án tartandó középdöntőbe, ahonnan a fináléba jutó legsikeresebb 10 diák között dől el az értékes nyeremények sorsa.

Tavaly Rédler Zalán nyert, aki 7 perc 4 másodperc alatt töltötte ki a Nagy Diák Agrárteszt végső kérdéssorát, és érte el a maximális 18 pontot. Mellette prof. Gyuricza Csaba rektor
Forrás: MATE

A díjátadót a 2024. januári Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon rendezik, ahol gazdára talál a kétszemélyes külföldi utazás, a kerékpár és a mobiltelefon.

– A MATE-ra felvett gólyák több mint fele, azaz 1.700 fiatal az agrár- és élelmiszertudományi képzéseken folytatja tanulmányait – bocsátotta előre prof. Gyuricza Csaba rektor. – Nagy öröm számunkra, hogy a gólyák táborát erősíti Rédler Zalán, az agrárteszt tavalyi fődíjasa is, aki egyetlen versenyzőként teljesítette hibátlanul a döntő feladatait. Ráadásul Idén először a határon túlról is lehet regisztrálni, így még több, Zalánhoz hasonló kíváncsi diák előtt nyílik meg a lehetőség, hogy a játék révén betekintsen a mezőgazdaságban tapasztalható óriási fejlődésbe, és később ezt a pályát válassza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában