Miénk itt a tér

2023.09.23. 15:00

A zalaegerszegi Balaton Szálló

A Zalai Hírlap 1978 májusában adott hírt arról, hogy még abban az évben megkezdődik a Balatoni úton a kétszáz személyes Zala szálló építése, amelynek átadására a tervek szerint 1980-ban kerül sor.

Nagy Betti

Balaton Szálló építése 1980 júliusában

Forrás: ZH-Archívum

A szálloda elkészülte azonban egy évet késett a tervekhez képest. 1981. december 5-én történt meg az épület műszaki átadása. Az 59 szobás, 170 vendég elhelyezésére alkalmas létesítményt a Zalaterv tervei alapján a Zala Megyei Állami Építőipari Vállalat készítette. A három szinten 46 fürdőszobás és 13 hideg-meleg vizes mosdóval ellátott szobát alakítottak ki. 

A Balaton Szállót dr. Sághy Vilmos belkereskedelmi miniszter avatta fel, a Zalai Hírlap 1981. december 23-ai lapszáma beszámolt az ünnepélyes átadásról, melyen a nemzetiszín szalagot Sághy miniszter mellett Ujvári Sándor, a megyei tanács elnöke, dr. Kállai Oszkár, az Idegenforgalmi Tanács elnöke és  Somogyi Jenő, a Pannónia vezérigazgatója vágta át: „A megnyitó résztvevői az ünnepélyes aktus – négy építőipari dolgozó kitüntetése, ünnepélyes kulcsátadás – után megtekintették a szállodát, amely szobáinak ötletes elrendezésével, ízléses berendezésével méltán váltott ki jóleső meglepetést és megelégedettséget. Kiderült, hogy a szokatlan, kezdetben a város lakóitól idegenkedve szemlélt épület valóságos kis ékszerdoboz, amely besorolásánál magasabb színvonulatú ellátást tud biztosítani vendégeinek. Baránka József megmutatta a miniszternek a szálloda továbbépítésére, a szükséges étterem felépítésére kidolgozott tervet és makettet. Ez a terv egy, a jelenlegihez hasonló épülettel toldaná meg a szállót úgy, hogy a Zala vendéglő városi képi jelentőségű régi épülete is megmaradna, a szálloda kiegészítő helyiségeinek – mulató, bár, játékterem, stb. – adna otthont. A szálloda új szárnya a régi épület mögött, de azzal egybeépítve csatlakozna a Batthyány út vonalán.”

Szerencsére ez a terv nem sikerült. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában