Az erőfeszítések ellenére fogynak a szőlőterületek

2023.06.07. 12:30

Tízéves a Rezi Rizlingország Egyesület

Pünkösd hétvégéjén megalakulásának tizedik jubileuma alkalmából tartott ünnepséget a Rezi Rizlingország Szőlészeti, Borászati, Turisztikai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület a Laky Demeter Turistaházban.

ZH

Forrás: ZH

Az összejövetelen nemcsak az egyesület tagjai, hanem hozzátartozóik is részt vettek, de meghívást kapott Lukácsháza mint testvértelepülés önkormányzata, az Európai Borlovag Rend Vas vármegyei képviselői, a Borbarát Hölgyek Lukácsházi Egyesülete, a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete, a Da Bibere Borlovag Rend képviselői, Rezi önkormányzata. Képviseltették magukat egyházi és civil társszervezetek is.

A jó hangulatú megemlékezésen az alapító tagok oklevelet vehettek át az egyesület ismételten megválasztott elnökétől, Bellér Ferenctől.

- Tíz évvel ezelőtt, 12 fővel alakult az egyesület azzal a céllal, hogy őrizze a hagyományokat és továbbadja azt az utókornak. A ma már 24 tagú összetartó közösség mérföldkőnek tekinti ezt a napot. Célunk egyértelmű volt, hogy megmentsük a rezi szőlőhegyet. Sajnos ezt a feladatunkat nem tudtuk teljes mértékben végrehajtani, mert évről évre csökken a szőlőterület. A fiatalok már nem szeretnek a szőlővel foglalkozni, mi, öregek meg addig csináljuk, amíg bírjuk - mondta köszöntőjében Bellér Ferenc, az egyesület elnöke.

Számos rendezvény köthető az egyesülethez. Minden évben nagy sikerrel rendezik meg januárban a Vince-napi pincetúrát Reziben, melyen 4-5 szőlősgazdához látogatnak el a résztvevők, és a környékbeli nedűket és finom falatokat kóstolják meg. A borosgazdák másik nagy eseménye a Rizlingország ünnepe. A szőlőhegyi fesztivál is a gasztronómiáról szól, a rendezvényen szórakoztató műsorok színesítik. Az elmúlt tíz év eseményeiről közel 20 perces vetített fotómontázzsal emlékezett meg az egyesület. A humorral és statisztikai adatokkal is átszőtt összeállítást Szalai Zoltán, az egyesület titkára gyűjtött össze.

A rendezvényen jelen volt a település vezetője, Cserép Gábor polgármester is, aki megköszönte az egyesület hagyományőrző és -teremtő munkáját és gratulált a kerek jubileumhoz.

A hangulathoz hozzájárult a finom ebéd, melyet hozzáértő kezek készítettek és szolgáltak fel. Többek között tárkonyos vadraguleves, pörköltek, sültek és természetesen az elmaradhatatlan házi sós és édes sütemények és az ünnepi torta került az asztalra. Fogyott a finom rezi bor, a hangulatot élő zene fűszerezte tangóharmonikával, nótaszóval.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában