Kegyetlen és tilos

2023.06.06. 08:30

Nyakzóhálóval halásztak a Nyugati-övcsatornán

Két személyt értek tetten a Nyugati-övcsatornán, a Cigány-csatorna térségében a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. hivatásos halőrei június 4-én, vasárnap.

ZH

Különösen tiltott eszközzel, nyakzóháló segítségével próbáltak meg halakat zsákmányolni az elkövetők, akiket hosszas megfigyelés után sikerült intézkedés alá vonni, írja honlapján a zrt.
Az orvhalászok az illegális halfogó eszközt két víz alatt elsüllyesztett karóhoz rögzítették, így azt az útról, gépjárműből nem lehetett észrevenni. A háló kiszedését követően a halőrök megkezdték a benne lévő halak kiszabadítását. A hálóból óvatosan kiszedett halak (két ponty – 8 kg és 4,5 kg) a dokumentálás után élve visszakerültek a vízbe. A Marcali Rendőrkapitányság munkatársai gyorsan a helyszínre érkeztek, majd a két személyt előállították és ellenük büntetőeljárást indítottak.
Magyarországon halászni kizárólag halászati engedéllyel lehetséges, amit hatóság ad ki. Mivel 2016-ban megszűnt a kereskedelmi célú halászat, így már csak úgynevezett rekreációs engedély váltható, nyilatkozta nemrég laptársunknak egy hasonló ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének ügyvezető elnöke, Cserepes Norbert Ernő. Mint elmondta: ez az állami horgászjegyhez hasonló: megfelelő vizsgát kell hozzá tenni, le kell adni minden évben a fogási naplót és ugyanazok a limitek vonatkoznak a halászokra, mint a horgászokra – ismertette. Hozzátette: a szabályszerű halászathoz csak varsát vagy emelőhálót használhatnak az engedéllyel rendelkezők. A  nyakzóháló illegális, ez egy műanyagszálakból öntött háló, amibe a hal ha belemegy, a kopoltyúja fennakadhat és úgymond „felakasztja magát”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában