A világ, keresztény szemmel

2023.06.01. 16:00

Makláry Ákos Keszthelyen: Fontos, hogy mindez ne egy távoli valóság legyen

A kereszténység magyarországi és európai helyzetét vették górcső alá a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) telt házas keszthelyi fórumán.

Péter B. Árpád

„Ne divatos hívószavaknak vagy álértékeknek legyünk a felkent apostolai”. A fórum kezdetén Tál Zoltán, mögötte (b-j) Aradszki András, Horváth Szilárd és Makláry Ákos

Fotó: Halasz Gabor

A Balaton Színházban Makláry Ákos, a szervezet elnöke, Aradszki András, a KDNP országgyűlési képviselője és Horváth Szilárd, az MTVA – a pápalátogatás közvetítésében is fontos szerepet játszó – vezető munkatársa mondta el gondolatait.

Elöljáróban Tál Zoltán, a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-templom plébánosa felidézte: a KÉSZ fórumsorozata 2022 novemberében indult, s eddig már hét nagysikerű estet tartottak szerte az országban. Téma volt az oktatás, az egészségügy, az Európai Unió, a keresztény értékrend, a hazaszeretet, illetve az egyház és az állam ideális kapcsolata is.

A KÉSZ-fórum Keszthelyen is telt házat vonzott
Fotó: Halász Gabor

Makláry Ákos lapunknak azt mondta, megpróbálnak közel menni az emberekhez, hogy mindannyiunkat érintő és érdeklő témákról beszélgessenek. Szerinte ez azért fontos, mert a médiából gyakran „áttételesen, nem teljesen tisztán, nem rendesen kibontva kapjuk az információkat”, számukra pedig kiemelt jelentőségű, hogy a közéleti kérdéseket keresztény szemmel nézzék, s így gondolkodjanak, akár vitatkozzanak ezekről.

– Azt szeretnénk, hogy az Európai Uniót is életre hívó kereszténydemokrata világnézet ne egy távoli, messze lévő valóság legyen, hanem mindenki, aki ez iránt érdeklődést mutat, értse meg: a kereszténydemokrata társadalomrendező elv a mai nehéz időkben is kiutat jelent – szögezte le a KÉSZ első embere.

Ákos atya kiemelte, most a legnagyobb nehézséget az ukrán-orosz háború okozza, amely megosztottságot is okoz az EU-ban. „Ennek kapcsán nem tagadhatjuk, hogy az unióban világnézeti feszültség uralkodik, ami a politikán keresztül lecsorog a mi életünkbe is”.

Éppen ezért fontos, tette hozzá, hogy megmutassák, mire vezethető vissza a kontinenst behálózó nézeteltérés, s ebben hol a helye a kereszténydemokrata gondolatnak.

Az érdeklődők megtudhatták: miként gondolkodik fontos kérdésekről egy keresztény világnézetű ember, b-j Aradszki András, Horváth Szilárd és Makláry Ákos
Fotó: Halasz Gabor

– Ebben a nehéz időszakban fontos, hogy tisztában legyünk azokkal az értékekkel, amelyekben Magyarország megfogant s elindult az Európai Unió gondolata is – hangsúlyozta Makláry Ákos. – Nekünk az a dolgunk, hogy maradjunk hűségesek ezekhez az elvekhez, az evangélium tanításához, és ne divatos hívószavaknak vagy álértékeknek legyünk a felkent apostolai.

A KÉSZ-elnök hozzátette, fórumaik nyitottak, mindazokhoz szólnak, akiket érdekel: hogyan, miként gondolkodik fontos kérdésekről egy keresztény világnézetű ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában