Helyi közélet

2023.06.07. 14:59

Lezárult a szakköri tevékenységek második köre

Befejeződött a Nemzeti Művelődési Intézet által koordinált szakkörök második köre Zalában, az utolsó zárókiállítások megnyitóit az elmúlt hét végén tartották az érintett falvakban. Bázakerettyén helyi alkotók tárlatával kötötték össze a bemutatkozást, Zajkon pedig vesszőfonók és mézeskalács-készítők engedtek betekintést tevékenységükbe.

Gyuricza Ferenc

Matyasovszky Margit (balról) és Csatlós Csilla a bázakerettyei kiállításmegnyitón Fotó: Gyuricza Ferenc

A bázakerettyei tárlatnak a Déryné Művelődési Ház adott helyet. Köszöntőt Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala vármegyei igazgatója mondott, kiemelve többek között azt, hogy a kézművességgel önmagunk kiteljesedését segítjük elő, hiszen a kézművesség olyan tevékenység, ami a hétköznapok monotonitásából való kiszakadás remek lehetőségeit kínálja.  

Csatlós Csilla, a község polgármestere kérdésünkre mindezt azzal egészítette ki, hogy Bázakerettyén több olyan művészi vagy alkotói vénával rendelkező személy él, akikre büszke lehet a helyi közösség, s akiknek munkáit érdemes a nyári időszakban a településre ellátogató vendégeknek is megmutatni. Ugyancsak itt tartották annak képzőművészeti kiállításnak eredményhirdetését és díjkiosztóját, amit még tavasszal hirdetett meg az önkormányzat. A tárlatok megnyitóját gyermeknapi program követte.    

Zajkon ugyancsak Matyasovszky Margit nyitotta meg a vesszőfonó és mézeskalács-készítő szakkörök tagjainak alkotásait bemutató kiállítást. Nemcsak azt emelte ki, hogy bátorság szükséges a bennünk élő kreativitás kiteljesítéséhez, de szólt arról is, hogy mindkét tevékenységnek régmúltra visszanyúló hagyományai vannak a magyar népi kultúrában, aminek életben tartása mindannyiunk feladata. Köszöntőt Grózner Tiborné polgármester mondott, a szakmai munkát pedig Lőrincz István ismertette. A két szakköri tevékenységet bemutató tárlatok mellett még egy kiállítás nyílt Zajkon, a Letenyén élő Léránt János természetfotós képeit Szabó Katalin közművelődési munkatárs ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában