Félmilliárd forint, fejlesztésekre Hévízen

2023.06.02. 14:00

Befejeződik a gyógyhelyprojekt, s újabb turisztikai beruházás indul

Mintegy félmilliárd forintot kapott Hévíz két nagyberuházásához. Az elnyert forrás a gyógyhelyfejlesztési projekt biztonságos befejezését szolgálja, illetve újabb turisztikai elemekkel gazdagodik Egregy, valamint a belváros is.

Péter B. Árpád

A látogatók virtuálisan felfedezhetik az egykori zsinagógát is (Fotó: önkormányzat)

Papp Gábor polgármester sajtótájékoztatóján bejelentette: a TOP plusz pályázatból elnyert mintegy 300 millió forintból egyebek mellett sétaút és rendezvénytér épül Egregyen, ahol kilátó, szelfipont és akadálymentes parkoló várja majd a látogatókat az Árpád-kori templom szomszédságában. Ide kerékpártárolókat is telepítenek. Ugyancsak ebből a forrásból rendbe teszik a Széchenyi utca alsó szakaszán lévő kavicsos parkolókat, elsősorban a biztonságot szolgálva.

– A Tófürdő nyári bejáratánál található a zsidóság emlékműve – folytatta a projekt bemutatását a polgármester. – Hajdan itt állt a később elbontott zsinagóga, amit most a virtuális valóság, egy applikáció segítségével megidézünk. Megjelenik majd az épület akár egy telefon segítségével, s az érdeklődő megismerkedhet ennek történetével.

Az egregyi fejlesztés helyszínei. Épül itt sétaút, rendezvénytér és kilátó is (Fotó: önkormányzat)

Papp Gábor hozzátette: magas pontszámot kaptak pályázatukra, ami azért lehetett így, mert ebben a projektben a már elkészült fejlesztéseket egészítik ki, illetve folytatják olyan elemekkel, amelyek erősítik Hévíz vallásturisztikai szerepét, szolgálva persze az aktívturizmust is. Bár a beruházással három év alatt kell végezni, a fürdővárosban azt tervezik: ha minden optimálisan alakul, már jövő ősszel átadják a fejlesztést.

Hévíz további több mint 180 millió forint plusz kormányzati forrást is kapott a gyógyhelyfejlesztési projekt befejezésére.

– Ott kialakult egy vis maior-helyzet: a volt autóbuszpályaudvar épületén statikai problémákat észleltünk, az eredeti támogatási összegben azonban ennek rendbe tétele nem szerepelt – elevenítette fel a polgármester. – Ezért kérvényt nyújtottunk be, és a magyar kormány, illetve Nagy Bálint országgyűlési képviselő segítségével 188 millió forintos pluszforrást sikerült elnyernünk, így befejezhető a projekt idén őszre.

Papp Gábor: Majdnem 500 millió forint érkezik Hévízre fejlesztésekre

Az épületben működik a jövőben a Tourinform-iroda, egy kerékpáros központ, illetve terveznek ide kisebb attrakciókat, például egy ivócsarnokot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában