Szőlőművelés, borászat

2023.06.05. 15:35

A zártkertek jelene és jövője

A szőlőművelés és a borászat népszerűsítése érdekében hatodik alkalommal rendezte meg kézműves napját Pusztaszentlászlón a helyi Újhegyi Borbarátok Egyesülete. Szombat délután több százan látogattak ki a közép-zalai települést övező dombhátra, ahol egyebek mellett kulturális programok, borkóstolási lehetőség és gasztronómiai kínálat is várta az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

Tóthné Kiss Judit pusztaszentlászlói méhész termékeit kóstolják a rendezvényen részt vevő gyerekek. A kép hátterében balról Kaj István Fotó: Gyuricza Ferenc

Megnyitó beszédében Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a társadalom megerősítésében, a közösség összetartó erejében mind a civil szervezeteknek, mind az általuk rendezett programoknak kiemelt szerepe van, az állam, valamint a kormányzati szervek – ez esetben a megyei önkormányzat – ezért is nyújt támogatást önkéntesen vállalt tevékenységükhöz. 

A rendezvény egyik kiemelt eseménye volt az a nagy érdeklődés mellett lezajlott pódiumbeszélgetés, amely során a zártkertek múltja, jelene és jövője témakörét boncolgatták a résztvevők. Az egykoron Zalára különösen jellemző paraszti szőlőművelésről, a hagyományokról, valamint a Balatonhoz közeli térség sajátosságairól dr. Müller Péter régész, nyugalmazott múzeumigazgató, a Magyar Tudományos Akadémia tagja beszélt, míg a jövőbeni lehetőségeket a község polgármestere, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnöke, Kaj István vázolta fel, aki szakdolgozatát is ebben a témakörben írta. Kiemelte: a zártkertek fenntartása és fejlesztése ma már elképzelhetetlen legalább az alapvető infrastruktúra megléte nélkül, de turisztikai attrakciókra és rendezvényekre is szükség lenne annak érdekében, hogy egyrészt ráirányuljon a potenciális utánpótlást jelentő gazdálkodni vágyó fiatalok figyelme az adott zártkertre, másrészt az ott termelők bevételhez jussanak áruik értékesítése révén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában