Zaol podcast

2023.06.05. 06:50

A Szendrey-emlékház évszázadai – beszélgetés dr. Lukács Gáborral és Szanati Angélával, a keszthelyi kiállítás kurátoraival (2. rész)

A nemrégiben kibővült a keszthelyi Szendrey Júlia-emlékház történetéről, a közelmúltbéli beruházásról, s az új kiállítás tematikájáról beszélgettünk dr. Lukács Gáborral, a MATE Georgikon campusának egyetemi docensével és Szanati Angéla egyetemi tanársegéddel, a tárlat kurátoraival.

Péter B. Árpád

Szanati Angéla és dr. Lukács Gábor idézte fel Szendrey Júlia szülőházának történetét s mutatta be a közelmúltban kibővült tárlatot

Fotó: Pezzetta Umberto

A szülőház elmúlt évszázadaival kapcsolatban felidézték: a Festetics-uradalom az 1700-as évek végén építtette, s majdnem változatlan formában maradt meg napjainkra is.

1944-45-ig a grófi uradalom központi majorsági épülete volt, majd tanterem, számtaratói iroda, tejleadócsarnok, sőt, lovászfiúk átmeneti szállása is működött itt. Emlékszobaként először az 1960-as évek végén nyitották meg, majd egy-egy Szendrey-kiállításhoz kapcsolódva többször is helyt adott Petőfi feleségéhez kapcsolódó tárlatnak, 2009 óta viszont állandó – s most kibővített, megújított – kiállítóhelyként őrzi Keszthely szülöttének emlékezetét, amelyet telefonos bejelentkezés után lehet látogatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában