Tehetség, szorgalom, kitartás

2023.06.07. 20:00

A kiemelkedő versenyeredményt elért diákokat jutalmazták

A város önkormányzata, a Nagykanizsai Tankerületi Központ és a Nagykanizsai Szakképzési Centrum közösen szervezte meg szerdán a központi tanévzáró ünnepséget, melynek keretében a tanulmányi és szakmai versenyeken kiemelkedő eredményt elért diákokat és felkészítő tanáraikat köszöntötték.

Pásztor András

Az idei tanévben kiemelkedő eredményt elért diákok és felkészítő tanáraik Balogh László polgármesterrel Fotó: Gergely Szilárd

A Medgyaszay Házban rendezett ünnepségen elsőként Balogh László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta: egy kiváló diák nem a jobb jegyért küzd a vizsgán, nem másokat kíván legyőzni, hanem szokássá teszi a gondolkodást, örömmé emeli a tanulást és kíváncsian les be a tudomány univerzumába. 

Ezt követően Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, melyben a verseny fontosságára, teremtő erejére hívta fel a figyelmet. Mint arra rámutatott: Európát évszázadokon át a kis nemzetállamok versenye tette naggyá.

- Önök kiválóak a jók között, s ezt tehetségüknek, szorgalmuknak köszönhetik - szólt a diákokhoz a képviselő, aki útravalóként azt mondta: a tudás megszerzése nem csak a versenyeken, hanem az életben is könnyebb boldogulást biztosít.

Ezt követően a Nagykanizsai Szakképzési Centrumhoz tartozó technikumok legjobb szakmai versenyeredményt elért diákjait jutalmazták.

A Cserháti Sándor Technikum és Kollégium tanulói közül Zrinyi Dzsennifer az ágazati, és ágazaton belüli specializáció szakmai, érettségi vizsgatárgyak versenyén sport ismeretekből 4. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Horváth Zsolt. Szinyéri Norbert a Kulturális és Innovációs Minisztérium által meghirdetett Szakma Kiváló Tanulója Versenyen autószerelő szakmában a legjobb 8 autószerelő közé jutott be. Felkészítő tanára Kránicz Zsolt.

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Thúry György Technikum tanulói szintén részt vettek az ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai, érettségi vizsgatárgyak versenyén. Irodai ügyviteli ismeretek tantárgyból Hörcsöki Alíz 3., Hegedüs Réka pedig 4. lett. Felkészítő tanáraik: Bartal Hajnal Anna, Kalmár Izabella Tímea és Szelei Anita voltak. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által meghirdetett Szakma Kiváló Tanulója Versenyen pincér – vendégtéri szakember szakmában Tóth Dzsenifer 6. lett. Felkészítő tanárai: Tiszai Szabolcs, Czeglédi László, Zsoldos Tamásné és Pécsi Judit.

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Zsigmondy Vilmos Technikumból Korosecz Tamás az ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai, érettségi vizsgatárgyak versenyén rendészeti és közszolgálati ismeretek tantárgyból 1. helyezést ért el. Felkészítő tanárai: Csermák Tamás és Dr. Kékesi Jenő. Ugyanezen az országos szakmai versenyen gázipari és fluidumkitermelési ismeretekből 2. lett Jandó Péter. Felkészítő tanárai: Laukó Emőke és Nyirádi Zsolt.

A tankerület nevében Biró Patrik szakmai vezető köszöntötte a tankerülethez tartozó intézmények diákjait és felkészítő tanáraikat. Mint mondta: az eredmények mögött látni kell az embert, a kitartó diákot és a lelkes pedagógust is.

A Farkas Ferenc Zene- és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak eredményei: Szente András a 2022 novemberében megrendezett VIII. országos szaxofonversenyen 5. helyezést ért el. Felkészítő tanára Vámos Béla, a versenyen zongorán kísérte Simó Márta tanárnő. Tatár Ádám Horvátországban vett részt ez év márciusában a Nemzetközi Varasdi Fa- és Rézfúvos versenyen, ahol a Grand Prix kategóriában 9. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Tatár Csaba, zongorán kísérte Simó Márta és Kollonay Zoltán.

A Dr. Mező Ferenc Gimnázium diákja, Balogh Regina a Nemzeti Tehetség Program keretében szervezett német nyelvi verseny országos döntőjében 2. helyezést ért el. Felkészítő tanára Geiblné Simon Szilvia.

A Hevesi Sándor Általános Iskola 4.c osztályos diákja, Tóth Botond megyei első helyezettként jutott be a Zrínyi Ilona Országos matematikaverseny döntőjébe, ahol végül a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Felkészítő tanára Katona Péterné.

Néhány nappal ezelőtt, június 2-3-án rendezték meg a Herman Ottó Természetismereti Verseny országos döntőjét, ahol a Kőrösi Csoma Sándor – Péterfy Sándor Általános Iskola Péterfy Sándor Tagintézményének diákjai közül Simon Liza 6., Harcsa Luca 10. helyezést ért el. Felkészítő tanáruk Molnár Judit.

A Péterfy-iskola 8. osztályos diákja, Kovács Linda a XXXIII. Kárpát – medencei Herman Ottó biológia versenyen 1. helyezést ért el. Felkészítő tanára Fábián Andrásné volt.

A Tanulásban Akadályozottak XLVI. Komplex Tanulmányi Versenyének Országos Döntőjén a Szivárvány Óvoda, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény csapata országos IV. helyezést ért el. A csapat tagja volt a 6. évfolyamos Havas Bence, valamint a 7. évfolyamos Zakócs Mirtill Dorina, Pásztori Barnabás és Simon Marcell. Szintén ezen a versenyen, a digitális kultúra tantárgy egyéni versenyében országos II. helyezést ért el a 6. évfolyamos Havas Bence. A diákok felkészítője: Ivanovicsné Hederics Gyöngyi gyógypedagógus.

A Batthyány Lajos Gimnázium diákjai szép számban értek el országos versenyen kiemelkedő eredményeket. A 7. osztályos Huszár Levente a 7-8. évfolyamosoknak meghirdetett országos történelem tantárgyi versenyen 12. lett. Felkészítő tanára: Andl Melinda. Az Országos Grafikus Programozási versenyen a 8. osztályos Dancsák Dávid az 5. helyet, a szintén nyolcadikos Göntér Jenni Lizandra a 9., Bátorfi Balázs 11. osztályos tanuló pedig a 11. helyet szerezte meg. Mindhárom tanuló felkészítő pedagógusa Herman József. A Less Nándor Földrajzverseny döntőjében három nyolcadik osztályos tanuló is előkelő helyezést ért el: Jankovics Ádám 5., Marczin Zsombor 8., Varga Zsuzsa pedig 12. helyezett lett. Felkészítő tanáruk Alexa Mercédesz. A Lóczy Lajos Országos Középiskolai Földrajzverseny országos döntőjében a 4. helyet szerezte meg Hortobágyi Nóra Gréta 10/A osztályos tanuló. Felkészítő tanára Tüske Judit és Alexa Mercédesz.

Matematikaversenyeken két tanuló szerepelt eredményesen: Dancsák Dénes, 11/A osztályos tanuló a Kenguru matematikaversenyen 9. helyezést, a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen 12. helyezést ért el.

Patard Máté Mathieu, 11/A osztályos tanuló a Kenguru matematikaversenyen 10. helyezést, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen 13. helyezést érte el. Máté a 29. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen a 3. díjat is megszerezte. Mindkét diák felkészítő tanára Zsovár Anita és Erdős Gábor. Traub Katinka 11/E osztályos tanuló különdíjban részesült a Szép magyar beszéd versenyen, felkészítő tanára Knausz Ágnes. Bagladi Milán Zsolt, 12/A osztályos tanuló az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen informatika tantárgyból 2. helyezést ért el. Felkészítő tanárai: Kele Krisztián, Erdősné Dr. Németh Ágnes és Robb Olga. Térdig Viktória Mária 12/E osztályos tanuló az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen magyar irodalomból a 12. helyezést szerezte meg, valamint részt vett az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati versenyen, ahol 2. lett. Felkészítő tanára Baloghné Harkány Judit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában