Miénk itt a tér!

2023.05.31. 16:15

Ólommentes mázzal készülő kerámia Tófejről

Nagy Betti

Díszkerámia készül az üzemben 1978-ban

1966. február 27-én a Zalai Hírlap beszámolt róla, hogy a Celotti Melchiorre (vagy ahogyan Tófejen hívták az olasz iparost, Celotti Menyhért) által 1929-ben létrehozott tégla-, később kerámiagyártással foglalkozó üzem gyárrá fejlődik. Czugh Dezső, az üzem vezetője örömmel mondta el, hogy egyre több a megrendelésük, már az országos áruválaszték növeléséhez is hozzájárulnak. Csak olyan árut adnak ki a kezükből, amelyre még a konkurencia sem mondhat kifogást. A díszkerámia mellett az üzem egyik új terméke a falburkoló csempe, mely a fajansz csempével azonos áron kerül majd forgalomba.  Ha az idegenforgalom igényli, olyan kerámia ajándéktárgyakat is készítenek, amelyeket zalai nevezetességek, népi motívumok díszítenek, s maradandó emléket adnak a Zalában járt vendégeknek. 

Befejezéséhez közeledik a mintegy 300 millió forintos beruházásból épülő padlóburkoló gyártó üzem építése, adott hírt a Zalai Hírlap 1978. március 12-ei száma. A 100 méteres mázolócsarnokban majd két szalagon, emberi kéz érintése nélkül kapja meg a végleges színt és mintát a termék. Az alapanyag-előállító üzemben négy nagyteljesítményű szivattyúegység biztosítja a folyamatos termelést. A tervek szerint az üzemben évente 600 ezer négyzetméter burkolólapot gyártanak majd.

Az évek folyamán a Zalai Hírlap folyamatosan tudósított a gyár fejlesztéseiről, eredményeiről, termékeiről, például az 1982. november 23-ai lapszámban az ólommentes mázzal készülő új étkészletről. Az Amfora-Üvért például a negyedik negyedévre több mint félmillió forint értékben rendelt a reggeliző- és mokkáskészletből. A hatszemélyes étkészlet még tervezés alatt állt, Kancsal Bélán, a gyár szakemberén kívül az Iparművészeti Főiskola tanáraiból álló csoport is közreműködött a 40 darabosra tervezett étkészlet megvalósításában.  Piaca minden bizonnyal lesz a terméknek – mondták el az üzem vezetői -, hiszen a Centrum Áruházaktól előzetesen mintegy 3 millió forintos megrendelésre kaptak megbízást, és külföldről is érdeklődtek már.

1984-ben nemcsak a díszkerámia, de a padló- és falburkoló csempék is megújultak. A divatirányzatnak megfelelően megjelentek a matt festésű lapok, a színek közül a pezsgő szín, valamint a zöld árnyalatai jelentkeztek, a minták szolidabbak és apróbbak lettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában