Nemzetközi program

2023.05.25. 20:00

Nyári egyetem az energiaforrásokról Nagykanizsán

A Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Megújuló Energiaforrások Kutatócsoportja csütörtökön Circular Energies címmel angol nyelvű, nemzetközi nyáriegyetem-programot szervezett az intézménybe.

Benedek Bálint

Az egyik kanizsai előadó, Hegedűsné Baranyai Nóra egyetemi docens tartja angol nyelvű előadását

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen az egyetemi központ főigazgatója, dr. Kaszás Nikoletta elmondta: nemzetközi kapcsolatokra törekszenek, ez az elmúlt években egyfajta stratégiai céllá alakult. Ennek szellemében létrehoztak olyan szakokat, képzéseket, amiket nemcsak magyar, hanem angol nyelven is meghirdettek, és bíznak benne, hogy egyre többen keresik majd ezeket. Egészen biztos, hogy szeptembertől szintén üdvözölhetnek külföldi diákokat Nagykanizsán.

– A stratégia másik lába, hogy idén első alkalommal szervezünk meg egy olyan nyári egyetemet, ami a körforgásos gazdaságon túl az energia téma köré épül – fogalmazott a főigazgató. – A circular, körforgásos kifejezés az egyetemünk körforgásos gazdaság iránti elkötelezettségét, másrészt pedig a fenntartható gazdaságra való átmenetet támogatni hivatott oktatási portfóliót hangsúlyozza. Az "energiák" szó pedig egyszerre utal a megújuló energiaforrásokra, illetve alkalmazására és a rendezvényt szervező Megújuló Energiaforrások Kutatócsoportra. A két kifejezés együtt az erőforrások fenntartható, körkörös felhasználására hívja fel a figyelmet, mely az előadások legfőbb témája is. Egyúttal a hétköznapi értelemben vett energiákon, energiaforrásokon túl elvontabb, nem természettudományos értelemben vett emberi, szellemi, érzelmi, közösségi energiákra is utal, melyek az egyének és a közösségek tetteit, erőfeszítéseit mozgatják.

Hozzátette: a bolgár, indiai, magyar előadók mellett a hallgatóság a bolgár Trákia Egyetem diákjaiból, a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ kazah és magyar hallgatóiból állt. Az összetétel jól jelzi, hogy ma már, ahogyan a tudományos kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció, úgy az oktatás magasabb szintre emelése sem képzelhető el nemzetközi együttműködés nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában