Helyi közélet

2023.05.08. 17:13

Megemlékezés a győzelem napján

Az az ország Európában, amelyik nem antifasiszta,  nem antikommunista, az nem is demokratikus.

Arany Gábor

Tisztelegtek az áldozatok emléke előtt, középen Hóbor József

Fotó: Arany Gábor

Ezt fogalmazta meg beszédében Hóbor József, Magyar Antifasiszták és Ellenállók zalai szervezetének elnöke a május 8-án, az európai győzelem napján a Göcseji úton, az áldozatok emlékművénél tartott rendezvényen. 

Mint felidézte, a II. világháború európai harcainak befejezése előtt nem sokkal még magyar leventéket vezényeltek frontra. Ez hozzájárult ahhoz, hogy hazánk lakosságszámához viszonyítva a Lengyelország és a Szovjetunió után a harmadik az elszenvedett veszteségek nagyságát illetően. A visszacsatolt területekkel együtt 13,7 milliós népességből hozzávetőleg 900 ezren vesztették életüket katonaként, polgári lakosként, üldözött zsidóként. 

Számunkra a győzelem napja nem ugyanazt jelenti, mint a tőlünk nyugatra fekvő országok lakóinak, tette hozzá. A győzelem napja stabilizálta a szovjet csapatok által felszabadított országban létrehozott helyzetet, az ideiglenes kormány működését. Elkezdődhetett a demokratikus átalakulás, a polgári Magyarország megteremtése.

A II. világháború zalaegerszegi áldozatai előtt tisztelgő, Béres János által készített, 1990-ben állított emlékműnél a szervezők mellett a zalaegerszegi zsidó hitközség, valamint az MSZP nevében helyeztek el virágot, koszorút.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában