Zaol podcast

2023.05.26. 06:50

Idén még inkább odateszik magukat – beszélgetés Villányi Évával, a balatongyöröki művelődési ház vezetőjével

Balatongyörök változatos, és a nyári szezonra még inkább felpörgő kulturális életéről beszélt a Zaol-podcast legfrissebb adásában Villányi Éva, a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetője.

Péter B. Árpád

Villányi Éva arról is beszélt, a régóta itt élők, illetve az újonnan beköltözők kultúrafogyasztási szokásaiban van eltérés, éppen ezért a kínálatot is ennek megfelelően alakítják

Fotó: Pezzetta Umberto

A kulturális szakember kiemelte: idén még inkább „oda kell tenniük magukat”, hiszen számos projektjük fut, például a Veszprém-Balaton 2023 EKF-projekt részeként. Ilyen a Györöki Kulturmorzsázó-sorozat, vagy éppen A szőlőhegyek szakrális öröksége című projekt, utóbbiban további öt településsel együtt vesz részt a Nyugat-Balaton legkeletibb zalai községe.

Az elmúlt esztendőkre visszatekintve Villányi Éva elmondta: a régóta itt élők, illetve a jórészt nagyobb városokból újonnan beköltözők kultúrafogyasztási szokásaiban van eltérés, éppen ezért a kínálatot is ennek megfelelően alakítják.

Vannak kisebb, a helyi közösséget erősítő, építő hagyományos programok, akadnak nagyfesztiválok, gasztrorendezvények vagy éppen a nyári tárlatsorozat, s léteznek olyan események is, amelyek szűkebb közönség érdeklődésére tartanak számot, ilyen például a jazzfieszta a júliusi és augusztusi csütörtökökön.

Mindemellett Balatongyörök a kezdetek óta részt vesz a Nemzeti Művelődési Intézet szakkörsorozatában, idén az érdeklődők a bútorfestés, a gyertyaöntés és a mézeskalács-készítés fortélyaiban mélyedhettek el. Ez – és a hasonló alkalmak – egyébként az „őslakosok” és a beköltözők közötti kapcsolatépítést, vagyis a település közösségének erősítését is jól szolgálja, szögezte le Villányi Éva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában