Megkoszorúzták a tavat a jó szezon reményében

2023.05.28. 19:00

Idén Balatongyörök elismeréseit Deák Ákos és Vetőné Zeke Erzsébet kapta

Megkoszorúzták a Balatont, ezzel elindítva az idei szezont Balatongyörökön. A hagyományos turisztikai évadnyitón elismeréseket is átadtak.

Péter B. Árpád

Az ünnepség végén Biró Róbert és Ruzsics Ferenc megkoszorúzta a Balatont. Az érdeklődők a parton vonulva érkeztek a sétahajóhoz

Fotó: Péter B. Árpád

A Zalai Balaton-part Ifjúsági fúvószenekar, majd a helyi óvodások pünkösdi műsora után Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere arról beszélt: egy 1900-as útikönyvben még Meszesgyörök néven említik ezt a település, amely Keszthely után kelet felé indulva az első üdülőfalu volt. Ehhez persze az is kellett, hogy két évtizeddel korábban szőlővész pusztítson itt, amely után az itt élők újabb lehetőséget kerestek a továbbélésre, tette hozzá.

A vendégeket az ünnepség előtt a Zalai Balaton-part Ifjúsági fúvószenekar szórakoztatta
Fotó: Péter B. Árpád

– Adott volt a Balaton, amelyet akkoriban még nem használtak ennyire turisztikai lehetőségként, de Balatongyörök az elsők között talált rá erre a területre, s azóta is töretlen településünk fejlődése – folytatta a község első embere. – Két évvel később Balatongyörökre változtatta nevét a település, egy évvel később, idén éppen 120 éve pedig megérkezett a vasút, hiszen akkor készült el a Keszthely-Tapolca vonal. Innentől kezdve pedig jöttek az első nyaralók.

Ezen a napon felléptek a település óvodásai is, akik ezúttal pünkösdi műsort adtak elő
Fotó: Péter B. Árpád

Biró Róbert hozzátette: a szezonhoz sok minden kell, legfőképpen kedvező időjárás, és az előrejelzések szerint az idei nyár jó lesz.

– A Balatonba visszatöltődött a víz, megfelelő a szintje, s látjuk: már a május végi időjárás is alkalmas arra, hogy a turisták felkeressenek bennünket. A strandunk is elindult, sokan váltottak már jegyet, így bízom abban, hogy a szezon éppen olyan szép lesz, mint az elmúlt években. Persze, ahhoz, hogy működjön egy település, nagyon sokan kellenek, nálunk 30-40-50 ember üzemelteti egész nyáron a falut, akik azon szorgoskodnak, hogy vendégeinknek minél kényelmesebb feltételeket biztosítsanak – emelte ki a polgármester.

Biró Róbert: Bízom abban, hogy a szezon éppen olyan szép lesz, mint az elmúlt években
Fotó: Péter B. Árpád

A község első embere ezután átadta a Balatongyörökért-díjat, amelyet idén Deák Ákos korábbi plébános kapott, aki majdnem húsz éven át

szolgálta a nyugat-balatoni településeket. Ő később veszi át az elismerést. A másik plakettet Vetőné Zeke Erzsébet érdemelte ki, aki évtizedek óta szolgálja a Balaton turizmusát, több mint 20 éve a Nők a Balatonért Egyesület keszthelyi vezetőjeként is. Ő azt mondta: Balatongyörök a szíve csücske, és ahhoz, hogy e vidék ilyen maradjon, „nagyon sokat kell tenni érte, hogy még pár száz évig ez a látvány fogadja az ide érkezőket, és önző beépítéssel vagy egyéb változtatással ne rontsuk el”.

Az egyik Balatongyörökért-díjat Vetőné Zeke Erzsébet vette át Biró Róbert polgármestertől
Fotó: Péter B. Árpád

Ezután Biró Róbert és Ruzsics Ferenc, a vármegyei közgyűlés alelnöke egy sétahajó fedélzetéről megkoszorúzta a Balatont, útjára indítva a 2023-as szezont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában