Családi pünkösd és prószafesztivál Zalaegerszegen

2023.05.29. 18:00

Harminc csapat sütötte a burgonyás finomságokat (galéria, videó)

Hétfőn ismét benépesült a Gébárti-tó melletti völgyben a Prósza utca és a kézműves ház. A XV. Családi Pünkösd és XXVII. Göcseji Prószafesztivál felhőtlen kikapcsolódást ígért a látogatóknak.

Mozsár Eszter

A dunaújvárosi Petró Július Ilka a R(l)egényes prószasütő, azaz a könyvtárosok – Kocsisné Sipos Rozália, Tuboly Zoltán és Kiss Gábor standjánál

Fotó: Mozsár Eszter

A Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóházban az ünnepkörhöz kapcsolódó mesterségbemutatók és kiállítások várták a nagyérdeműt, ahol például a Zalaegerszegi Hímző Stúdiónak a Békési virágok Zalában című vitrintárlat válogatását tekintették meg. Mellettük Mecséri Cecília segítségével készültek illatzsákok, illetve a Pannónia csipkét is közelebbről szemügyre vehették. A kicsik textilből pünkösdi királyt és királynőt formázhattak. Csuti Tibor ezúttal a ház mellett fogadta a fazekasság iránt érdeklődő gyerekeket, akik virágmedálokat készítettek, a kovácsok a völgyben ütötték a vasat. A Prósza utcává avanzsált szabadidő park felett a gátnál a népművészek, kézművesek és őstermelők kirakodóvására kapott helyet.

A régiek mellett új csapatok jelentkeztek az idei prószafesztiválra, összesen harminc standnál kínálták a klasszikus és újragondolt finomságokat. A zsűrinek valóban feladták a leckét a sütő csapatok, a mesterszakácsokból és gyakorlott laikusokból álló ítészek a kóstolás végére nem maradtak éhesek, s több kategóriában hirdettek győztest.

Népszerű volt pünkösdhétfőn a Prósza utca
Fotó: Mozsár Eszter

A dunaújvárosi Petró Júlia Ilka és családja már jól ismeri Zalaegerszeget, ám most pünkösdkor kifejezetten erre a rendezvényre jöttek. A fiatal lány nagyon ízletesnek találta a Deák könyvtár snidlinges, szalonnás prószáját. Kiss Gábor főkönyvtáros arról tájékoztatott, hogy 2000-ben települtek ki utoljára a fesztiválra, s olyan jól teljesítettek, hogy a könyvtáros gárda sütötte a legtöbbet.

– Úgy döntöttünk, hogy két évtized után újra itt a helyünk ebben a varázslatos környezetben. A  zöldhagyma és a többi feltét az épületünk melletti fűszerkertből való. Az olajos étel mellé hoztunk egy kis levendulaszörpöt, fehér bort és gyümölcspálinkákat – mutatta a kínálatot Kiss Gábor.

A Cseperedő bölcsisek (Cseperedők hősei) a hagyományos ételt különleges öntetekkel bolondították meg. A legkisebb látogatók saját készítésű ajándékot is kaptak, „Cseperedő”-zászlót és madárkás kanálkát. A Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete és baráti társasága Katlankások fantázianéven sütött fitt banános és cukkini prószát, mint mondták, a vendégekhez hasonlóan nekik ugyanolyan vidám társasági ünnep ez a program. A színpadon a Re-Folk Zenekar, a Kis Hétrét együttes és Zala Táncegyüttes szórakoztatta a közönséget. Az esti koncertet a Maszkura és a Tücsökraj adta. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában