Hősök napja

2023.05.28. 21:33

Gyakran csak egy hivatalos értesítés maradt utánuk

A magyar hősök emlékének megörökítése valamennyiünk kötelessége, s egyben nemzeti azonosságtudatunk, önbecsülésünk, magyarságunk megtartásának alapvető feltétele is. Farkas Szilárd letenyei polgármester fogalmazott így a dél-zalai városban a Hősök napja tiszteletére tartott megemlékezésen.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

A vasárnap délelőtti program a Szentháromság plébániatemplomban az Aigner Géza plébános által celebrált ünnepi szentmisével kezdődött, majd a résztvevők a II. világháborús emlékműnél gyűltek össze. A polgármester itt mondott beszédet, amelyben úgy fogalmazott: május utolsó vasárnapján azon háborúkban vagy szabadságharcokban elesett ifjú katonák, édesapák és nagypapák előtt rójuk le kegyeletünket, illetve azokról emlékezünk mély fájdalommal, akik életüket áldozták a csatamezőn, ezért gyakran csak egy hivatalos értesítés, egy darabka megkopott papír maradt utánuk, amiben megköszönték a hazáért vállalt küzdelmüket, illetve szíves részvétüket fejezték ki a családtagok felé.

Fotó: Gyuricza Ferenc

 Farkas Szilárd ez utóbbihoz kapcsolódva azt is kiemelte: nemcsak a harcokban elesett katonákról kötelességünk megemlékezni e napon, de a megözvegyült feleségekről is, akik legfőbb támaszukat, a férjüket veszítették el a küzdelmekben, s amiatt a gyermeknevelés, a családfenntartás minden gondja rájuk hárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában