Egy éve hozták létre

2023.05.31. 13:21

Fűszerkerti születésnap – zöldítés a könyvtárban

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár 2022. májusában Zalaegerszeg város támogatásával és a Városgazdálkodási Kft. közreműködésével egy éve hozta létre fűszerkertjét a megyeszékhelyen. Az ötletet korábbi zöldpályázatok és munkatársi javaslatok adták. A könyvtár elkötelezett a zöldszemlélet mellett, így szívesen vett részt a 2019-ben elindított „Ültess fát, olvass alatta könyvet!” országos – könyvtárak zöldítő tevékenysége – pályázatban, tájékoztatta lapunkat Tóth Renáta igazgató.

Arany Horváth Zsuzsa

Fülöp Zoltán gyógynövényszakértő, Tóth Renáta igazgató, Kiss Gábor főkönyvtáros és a dózsás gyerekek a fűszerkertnél

Forrás: DFMVK

Így 2020-ban már két "Könyvtárosok fája" díszíthette a könyvtár és a piactér közti, akkor még kihasználatlan zöldterületet. A munkatársak ötlete nyomán alakult ki az elgondolás a terület hasznosítására, közösségi zöldfelületté alakítására. Ez a már említett támogatással és közreműködéssel 2022-ben valósult meg. Azóta a könyvtár munkatársai rendszeresen gondozzák, ápolják a fűszer- és gyógynövényeket is magába foglaló zöld oázist. A levendula, kakukkfű, citromfű, menta, zsálya, oregánó, borsikafű, snidling szépen gyarapodik a kertben, melynek létrejötte óta több óvodai, iskolai programot is tartottak, mesefelolvasással és kreatív tevékenységgel, ismeretterjesztő foglalkozásokkal. A cél a szemléletformálás, környezeti nevelés, környezetvédelem, a helyi természeti értékek megóvása.

A könyvtárosok a fenntarthatóságra, környezettudatosságra is odafigyelnek, a fűszerkert termését, például a levendulát a munkatársak tavaly leszüretelték és abból apró illatzsákokat vagy csokrot készítettek, ezzel ajándékozták meg olvasóikat. Legutóbb a prószafesztiválon ízesítették az ételt a fűszerkertben termett snidlinggel, kakukkfűvel.

A május 30-án zajlott egyéves szülinapi programban a könyvtárosok verseket olvastak fel, elhangzott például Keresztury Dezső Levendula című verse, (Nitsch Erzsébet főkönyvtáros, JAVTK) Nagy Bandó András humoros hangvételű Ezerjófű című költeménye (Szekeresné Farkas Matild könyvtáros, JAVTK). Kiss Gábor főkönyvtáros (DFMVK) pedig a Szenvedelmes kertész rácsudálkozásai című gyűjteményes kötetből olvasott fel. A programot Fülöp Zoltán gyógynövényszakértő interaktív előadása színesítette. Az előadást a Zalaegerszegi Dózsa György Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2.c osztályos tanulói hallgatták meg, akik sok hasznos ötlettel, tanáccsal lettek gazdagabbak. Az előadás után lehetőség volt kérdezni, és a park növényeivel megismerkedni. Tóth Renáta hangsúlyozta, a fűszerkert védelme mindenki közös felelőssége, hogy a város közössége sokáig tudjon gyönyörködni benne.

A könyvtár munkatársai a zöldszemléletet erősítve és népszerűsítve a fűszerkertgondozás mellett Öko-sarkot működtetnek, szakkönyveket, cikkeket is ajánlanak a könyvtárba látogató kicsiknek és nagyoknak. Rovarhotelt, méhitatót is kihelyeztek, így segítik az apró rovarokat. Rendszeresen csatlakoznak a Beporzók napjához, és felhívják a figyelmet a méhek védelmére, munkájuk fontosságára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában