Megemlékezés

2023.05.10. 16:57

Fejtő Ferenc történész édesapja 152 évvel ezelőtt ezen a napon született Nagykanizsán

A mai napon, vagyis 1871. május 10-én 152 évvel ezelőtt született Nagykanizsán Fischel Lajos, Fejtő Ferenc édesapja.

Benedek Bálint

A Kanizsai Dalárda 1902-ben készült nagy tablójának részlete, a Thúry György Múzeum tulajdona

Kocsis Katalin nyugalmazott zenei könyvtáros gyűjtéséből kiderült: Fischel Lajos a könyves szakmába született bele, később ő igazgatta az apja, Fischel Fülöp által alapított könyv- és újságkiadót, nyomdát és könyvesboltot tartalmazó vállalkozást. Egy időben Nagykanizsán a Csengery utca 22. szám alatt éltek, ott született Fejtő Ferenc is.

"Kedves és érzelmes ember volt, ... ebből adódott előszeretete Heine költészete, a zongoraművészet, az ének és Schubert dalai iránt." jellemezte őt fia, Fejtő Ferenc történész. Amikor Fejtő megtudta, hogy édesapja sem élte túl a vészkorszakot, a holokauszt áldozata lett, így fogalmazott: "Kinek vétett ez az ember? Egyenes tartású, egyenes gondolatú, szép öreg ember volt. Azóta is láttam sok könyvkereskedőt, de olyant, aki oly szerelemmel csüngött volna a nyomtatott betűn, oly gyöngéd ujjakkal simogatott volna meg egy szép kötést mint ő, kevéssel találkoztam odahaza, idekint sem."
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában