Jubileum

2023.05.04. 19:30

Faültetéssel emlékeztek Zalaegerszegen Izrael állam megalapításának 75. évfordulójára

A már 33 éves múltra visszatekintő Béke-Shalom Magyar-Izraeli Baráti Társaság zalaegerszegi szervezete és a zalaegerszegi zsidó hitközség tagjai, követve a hagyományaikat, csütörtökön gyűltek össze a zsidó temető előtti Remény Parkban, ahol cédrusfát ültettek Izrael állam létrejötte 75. évfordulóján. A fát dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere, Virágh Judit, a zsidó hitközség elnöke és Siklósi Judit, a baráti társaság elnöke ültette el.

Arany Horváth Zsuzsa

Siklósi Judit, a Béke-Shalom Baráti Társaság zalaegerszegi elnöke, dr. Vadvári Tibor alpolgármester és Virágh Judit, a zsidó hitközség elnöke

Fotó: Pánczél Petra

Dr. Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere a zsidó temető melletti Remény Parkban megtartott beszédében többek között arról szólt, hogy Zalaegerszeg számára fontos, hogy az itt élők ne feledjék elődeiket, ismerjék az eltérő kultúrák értékeit, hiszen ez a gyümölcsöző együttélés alapja. A faültetés az élet, a béke, a jövő szimbóluma, mondta, majd Virágh Judit hitközségi elnökkel és Siklósi Judittal, a baráti társaság elnökével ültették el a fát. 
A ceremónia előtt a temetőben hajtott fejet a hitközség 2 éve elhunyt elnöke, Siklósi Vilmos emlékhelye előtt Yacov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete. Felidézte a szomorú alkalmat, amikor úgy járt Zalaegerszegen Siklósi Vilmos meghívására, hogy a találkozót a hitközségi elnök már nem érhette meg.  Siklósi Vilmos azon dolgozott, hogy az egykor virágzó egerszegi zsidóság emléke megmaradjon a pusztítás után is, munkája eredménye itt marad a közösségben, a megkezdett terveit folytatják, megvalósítják a hitközség és a baráti társaság tagjai.  A temető mindig történetet mesél, mondta, a zalaegerszegi, s benne az elhunyt elnök emlékhelye az adott közösség lelkiségéről üzen a látogatónak. 
Siklósi Judit, a baráti társaság zalaegerszegi elnöke, Siklósi Vilmos özvegye hitet tett amellett, hogy a Remény Parkja szimbóluma annak, hogy a zalaegerszegi hitközség és a baráti társaság együtt talál békére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában