Környezetvédelem

2023.05.31. 14:00

Elektromos buszokat adtak át Zalaegerszegen

Elektromos autóbuszok álltak szolgálatba a helyi közlekedésben Zalaegerszegen, a tizenegy járművet szerdán adták át a sportcsarnok előtti téren.

Arany Gábor

Az átadáson Vigh László, országgyűlési képviselő, dr. Pafféri Zoltán, a MÁV–Volán-csoport vezérigazgatója, dr. Koncz Zsófia energiaügyi miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. A háttérben a 11 új e-busz

Fotó: Arany Gábor

A Zöldbusz program támogatásával végrehajtott, több mint nettó 2,1 milliárd forint értékű, a Volánbusz által finanszírozott fejlesztés hozzájárul a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez, hiszen a flotta 42 százaléka megújul és jelentősen csökken a város levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás.

Az átadáson Balaicz Zoltán polgármester kiemelte, a helyi közlekedést 26 busz szolgálja ki, a 11 új teljesen elektromos meghajtású jármű üzembe állításával a járműflotta átlagéletkora majdnem öt évre csökkent a korábbi 13-ról. Ezzel az hazai városok buszflottáit összevetve a legfiatalabbak közé került Zalaegerszeg, tette hozzá.

Az elektromos járművek kiszolgálására kiépítették a Volánbusz telephelyén a töltéshez szükséges infrastruktúrát is. Ez hamarosan napelemes rendszerrel egészül ki. Mint a polgármester felidézte, korábban hat új Mercedes csuklós busz érkezett, azok is hozzájárulnak a káros anyagok kibocsátásának, ezáltal a környezet terhelésének csökkentéséhez.  

Az átadáson részt vett Koncz Zsófia energiaügyi miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár, aki beszédében kiemelte, a magyar kormány klímabarát elkötelezettségének bizonyítéka, hogy az ország a szén-dioxid-kibocsátást úgy tudta csökkenteni az elmúlt időszakban, hogy közben a gazdaság teljesítménye nőtt. Jelenleg egységnyi GDP előállítása 27 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátásával történik, mint 2010-ben, miközben 44 százalékkal sikerült növelni az ipari teljesítményt, emelte ki. A világban a károsanyag-kibocsátás 14 százaléka a közlekedéshez kapcsolódik, hazánkban ez 20 százalék, és ennek 98 százalékát a közúti közlekedés adja, ezért indult el a zöldbusz-program, mondta.

Óriási jelentősége van az elektromobilitásnak abban, hogy gyermekeinkre, unokáinkra élhető Földet tudjunk hagyni, fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő. Hozzátette, ebben fontos szerep jut a ZalaZone-nak is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában