Főpróbát tartottak

2023.05.18. 17:15

A VII. Országos Klasszikus Balettversenyre készülnek az Ady-iskola növendékei

Nagy volt az izgalom csütörtökön délután az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és AMI kis tornatermében, ahol a balett tagozatos növendékek a hétvégi budapesti országos verseny előtti főpróbát tartották, méghozzá jó pár szülő és vendég jelenlétében.

Arany Horváth Zsuzsa

Dudás Panna és Pete Boglárka a főpróbán

Fotó: Pezzetta Umberto

Utóbbiak az utazásban, szervezésben segítették a tanulókat.

A VII. Országos Klasszikus Balettversenyt május 20-21-én rendezik meg Budapesten, a  Hubay Jenő Zeneiskola Alapfokú Művészeti Iskolában.  

A verseny célja a balett tanszakos növendékek tudásszintjének felmérése, értékelése, szakmai fórum teremtése és a tehetségkutatás. Három korcsoportban zajlik a megmérettetés egyéni, duett  és csoportos kategóriában. Egy kötelező etűd és egy szabadon választott koreográfia szerepelhet a programban. Utóbbi a tantervi program figyelembevételével a klasszikus balett és modern tánc tanult elemeit használja fel.

Mindezeknek felel meg Rajzó Ildikó balettmester csapata, amelyek tagjai a negyedik és ötödik osztályból kerülnek ki. Mint a próbán a tanárnőtől megtudtuk, a háromévente rendezett versenyen az elmúlt időszakban az adysok mindig felértek a dobogóra, ezúttal is jó eredményre hajtanak.

Az első korcsoportban 11-en indulnak a zalaegerszegi Adyból, a másodikban hárman, duóban lép színpadra Dudás Panna és Pete Boglárka. A szabadon választott produkciók koreográfiájának megalkotásához Kuzma Péter táncművész segítségét is igénybe vették. Mindenki önként vállalkozott a megmérettetésre, nagy lelkesedéssel állnak a bírálók elé. A versenybizottság  értékeli a technikai kivitelezést, muzikalitást, művészi előadásmódot,  a meggyőző fellépést, fizikai és érzelmi-gondolati jelenlétet, összhangot. A versenyben minden kategóriában korcsoportonként I., II. és III. helyezést és különdíjakat ad ki. Az eredményről beszámolunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában