Kínálat

2023.05.19. 08:30

A hétvége zalai programjai

AHZS, BB, PBÁ, KT, GYF

Vasárnap 9 órától rendezi meg a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány hagyományos jótékonysági futását Képünk a tavalyi rendezvényen készült.

Fotó: ZH-Archív/Pezzetta Umberto

A pálya napja 2023
Zalaegerszegen, a ZalaZONE járműipari parkban nyílt napot tartanak május 19-én, pénteken 14-19 óra között, ez idő alatt a pálya alapkőletételének évfordulója alkalmából a nagyközönség ismerkedhet az ipari létesítmény elemeivel. A résztvevők előadásokat hallgathatnak meg, emellett számos attrakciót is kipróbálhatnak a szimulátorok segítségével. Lesz régészeti bemutató, kipróbálhatják a go-kart pályát, a quadokat, láthatnak versenyautókat, versenykamionokat, autonóm robotokat.

Jótékonysági futás a koraszülöttekért
Május 21-én, vasárnap rendezik meg a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány munkatársai és támogatói a 66 kilométeres, Zalaegerszeg-Keszthely közötti távon (útvonal: Csács –Nemesapáti –Gyűrűs– Kallósd – Kehidakustány - Nemesbük – Egregy - Hévíz) zajló hagyományos jótékonysági futást, mely a koraszülött, rehabilitációra szoruló gyermekek gyógyítására hívja fel a figyelmet.. A start a ZalaZONE járműipari tesztpályán lesz, innen indul a "Másodszor is célba érünk" futóverseny mezőnye. 
Gyereknap
Andráshidán május 21-én, vasárnap a Magnetic parkolóba várják a családokat délután kettő órától, ahol számtalan szabadtéri játék és bemutató áll a gyerekek rendelkezésére.

Baba-mama börze
Zalaegerszegen, az Apáczai Csere János művelődési központban szombaton 9-12 óra között rendezik meg a hagyományosan népszerű Baba-mama börzét, ahol a kisgyermekes családok találkozhatnak egymással, cserélhetnek gyermekholmikat.

Repülőnap Zalaegerszegen
Szombaton és vasárnap 10-19 óra között az andráshidai repülőtéren rendez ingyenesen látogatható repülőnapot a Legendák a levegőben csapata. A családi sétarepülésre lehetőséget adó napokon sportági és honvédelmi bemutatókat is tartanak.

Eredet táncszínházi ősbemutató
Május 20-án, szombaton 19 órakor Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban mutatja be új táncszínházi műsorát EREDET címmel a Zalai Táncegyüttes táncosaiból alakult KósaArt produkció.

Mesében költöznek
Zalaegerszegen május 20-án, szombaton "Mesébe öltözünk" címmel rendezik meg a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban az iskolásoknak szóló vármegyei irodalmi vetélkedő záróeseményét, ahova 13 csapatot várnak a döntő feladatainak teljesítésére.  

Emlékkövet avatnak Siklósi Vilmosnak Zalaszentgróton
Május 21-én, vasárnap 10 órakor avatják fel a zalaszentgróti izraelita temető előtt a zalaegerszegi zsidó hitközség 2020-ban elhunyt elnöke, Siklósi Vilmos életműve előtt tisztelgő emlékkövet, amely az egykori elnöknek a zalai zsidó temetők felújításában játszott fontos szerepére is emlékeztet. Az avatáson beszédet mond a város polgármestere, Baracskai József, köszönetet mond Siklósi Judit, az özvegy, a Béke-Shalom Baráti Társaság zalaegerszegi szervezetének elnöke. A művelődési központban 11 órakor nyitják meg az egykori izraeli miniszterelnök, Golda Meir életét felidéző vándorkiállítást, majd bemutatják a "Hű marad egy" címmel megjelent, Siklósi Vilmos hitközségi, közéleti, kultúraszervezői működését taglaló könyvet, melyet Szántóné dr. Balázs Edit egyetemi docens ajánl. A műsorban közreműködik Farkas Gergő színész, Varjasi Gábor és Lőrincz Kálmán pedig zenei blokkal járul hozzá az ünnepélyességhez. 

Táncos felvonulás és koncertek
Nagykanizsán pénteken 10 órától az óvodások és az iskolások táncos bemutatóival kezdődik el az Utca Tánc Fesztivál az Erzsébet téren, az Ady utcán felállított színpadokon. Majd a 14 órás megnyitót követően egymást váltják a táncbemutatók és a koncertek, 16.30-tól a vérpezsdítő rockabillyt játszó Dinamits Dudes lép színpadra, 20.30-tól a reggie stílust képviselő ManGo Rise koncertezik. Szombaton a karneváli felvonulás 14.30-tól indul a Színház utcától, s közel 800 táncos vonul végéig a városon, egészen az Erzsébet térig. Aztán 16.30-tól a Fiesta zenekar, 17.45-től a rockslágereket játszó Konnektion lép színpadra, majd 20 órától Oláh Ibolya ad koncertet. A fesztivált tűzijáték és hajnalig tartó utcabál zárja.

Generációs találkozó a Kiskanizsai-iskolában
Nagykanizsán pénteken a Kiskanizsai-iskolában 17 órától tavaszi generációs gálát szerveznek kulturális programokkal színesítve az intézmény aulájában. Az intézmény idén ünnepli a Templomtéri iskola fennállásának 180., a Rácz utcai iskola alapításának pedig 140. évfordulóját és a két iskola összevonásának 26. évfordulóját.

A pölöskei vár történetéről lesz előadás
Nagykanizsán pénteken, a kiskanizsai városrész Móricz Zsigmond Művelődési Házában 18 órakor folytatódik a Hadtörténelmi esték sorozata. Ezúttal dr. Vándor László történész, régész, nyugalmazott megyei múzeumigazgató lesz az ingyenesen látogatható est vendége, vetített képes előadásának témája: Zala vármegye Drégelye – A pölöskei vár története.

Előadás a Szent Koronáról
Nagykanizsán pénteken a Halis-könyvtárban 18 órakor a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem szervezésében Szántai Lajos művelődéskutató A magyar Szent Korona küldetése, jelen időben címmel tart ingyenesen látogatható előadást.

A húszéves kapcsolatot monográfia bemutatásával ünneplik
Tótszerdahelyen pénteken a Zrínyi-iskolában 18 órakor horvát nyelvű könyvbemutatóra várják az érdeklődőket. A tótszerdahelyi intézmény és a zadari egyetem 20 éves szakmai együttműködését bemutató monográfiát tárják az érdeklődők elé.

Családi délelőtt Újudvaron
Újudvaron, a piactéren és környékén szombaton a Dombhátról Dombhátra projekt keretében 8 órától családi napot szerveznek. A programot termelői piac és kézműves vásár nyitja, közben a főzőversenyre nevezett csapatok is elindítják az ételek készítését. 10 órától tamburások és a Play zenekar lép a közönség elé. Majd a köszöntőket követően a főzőverseny díjátadóját tartják.

Horvát nap, emlékműavatással
Molnáriban szombaton a Rózsafüzér királynője templomban 14 órakor szentmisével kezdődik a horvát nap. A szervező, Molnári horvát nemzetiségi önkormányzat jóvoltából 15.15-kor a kultúrház előtt egy kovácsoltvas emlékművet avatnak fel és szentelnek meg. Ezután 16 órakor kulturális műsorral várják a vendégeket, 20 órától fellép a horvát Gazde band, őket 23 órától a Stobos zenekar követ.

Horvát kórustalálkozó a Felsőtemplomban
Nagykanizsán vasárnap a Nagykanizsai horvát nemzetiségi önkormányzat szervezésében a Felsőtemplomban 15 órától Máriaköszöntő címmel horvát kórustalálkozót rendeznek. A program horvát nyelvű szentmisével indul, melyet Josip Drvoderić goricsáni plébános celebrál. Ezt követően várhatóan 15.45-kor a környező horvát települések kórusainak előadását hallhatják az érdeklődők.

Gyermeknap a focipályán
Surdon vasárnap a focipályán az önkormányzat és a napköziotthonos óvoda szervezésében 15 órától ingyenesen látogatható gyermeknapot tartanak. A programok között lesz: rendőrautó-bemutató, ugrálóvár, mesekörhinta és arcfestés, sőt még csillámtetkót is készíthetnek a gyerekek.

Mesés foglalkozás

Élőszavas mesemondással egybekötött kézműves foglalkozásra várják a gyerekeket pénteken 16.30-tól Keszthelyen, a Goldmark Károly Művelődési Központ NépmesePontján, ahol a fiatalok bábokat, figurákat, jelmezeket és képeket készíthetnek, különböző technikákkal.

Páhoki tehetségek

Pénteken 17 órától rendezik a Páhoki tehetségek művészeti bemutatóját az alsópáhoki művelődési házban. A műsorban prózai, zenei és táncos produkciók láthatók.

Kiállítás  

Magas Anita HívogaTÓ fények, pillanatok című fotókiállítása nyílik pénteken 17 órától Keszthelyen, a Balaton Színház Básti termében. A tárlatot dr. Cséby Géza író, költő, műfordító ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

Az igazi  

Kuti Erzsébet textilszobrász kiállítása nyílik pénteken 17 órától a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban. Ez alkalomból Pappné Beke Judit nyugalmazott könyvtárigazgató mondja el gondolatait, közreműködik Maier Reinhold.  

Traccsparti

A Traccsparti-sorozat vendége ezúttal Ónodi Eszter Jászai Mari-díjas színész lesz a gyenesdiási községházán pénteken 18 órától. A látogatókat kötetlen, laza, interaktív beszélgetés várja.  

Art piknik

Ezúttal Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező, író lesz az Art piknik-programsorozat vendége a balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Házban. A másfél órásra tervezett beszélgetés pénteken 18 órakor kezdődik.  

Holdfényfürdő  

Ismét megrendezi népszerű programját a Hévízgyógyfürdő a világhírű Hévízi-tavon. Pénteken 19 órától az esti fürdőélmény mellett street food-különlegességek, örökzöld ABBA-slágerek, illetve a 70-es, 80-as és 90-es évek legjobb zenéi várják a vendégeket.    

Gyógyító falu

Ismét megrendezik a Gyöngy – Gyógyító falu elnevezésű programot az alsópáhoki művelődési házban. Szombaton 9 órától előadások hangzanak el a test, a lélek és a szellem egységének javításáról, lesznek meditációk, mozgásprogramok, emellett az érdeklődők alternatív gyógyító megoldásokkal is megismerkedhetnek.  

My day, my style

My day, my style címmel egésznapos programot szervez szombaton a hévízi Deák téren a város kereskedői, szolgáltatói egyesülete.  Előbb 10.30-tól, majd 17 órától előadások hangzanak el, például a bajor ételkészítésről, vagy az énidőről, majd 20 órától nagyszabású divatbemutató kezdődik.

Népzenei mesterkurzus
Nován szombaton 10 órától a művelődési házban a SZÉF Egyesület rendez népzenei mesterkurzust. 10 órától a jeles napok népszokásairól és történeti hátteréről beszélget dr. Medgyesy Schmikli Norbert egyetemi docens és Gubinecz Ákos Junior Prima díjas népdalénekes. 12 órakor kerekasztal-beszélgetés kezdődik, majd az ebédszünet után, 13.30-tól a „Páva” - Énekelt magyar népzene a Dunántúlon címmel Nyitrai Marianna Erdélyi Zsuzsanna-díjas népdalénekes, néprajzkutató, a Népművészet Ifjú Mestere tart előadást.  

Madarak és fák napja

Szombaton Gutorföldén madarak és fák napi programot tart az Együtt Gutorföldéért Egyesület a horgásztónál és annak környékén 10 órától.  

Hetés vendégül lát!

Szombaton és vasárnap rendezi meg Gáborjánháza, Szíjártóháza, Zalaszombatfa, Bödeháza – a Hetés vendégül lát! gasztronómiai és kulturális rendezvényt. Szombaton 10 órakor nyitja meg Hetés a kapuit a látogatók előtt, Gáborjánházán, a programsorozat első helyszínén a faluháznál a közösségi kemencében hetési kerek perecet sütnek a látogatóknak, mellette a Helyi Értékek Háza, a szövőműhely és római katolikus templom is látogatható lesz. Szíjártóházán 14 órakor népi ételek, búbos túró, babsaláta kóstolója veszi kezdetét a kultúrháznál, illetve bemutatkozik a bödeházi Csányi Eliza kosárfonó-műhelye. Zalaszombatfán 16 órától hetési baba alakú kalácsot, fumut, langallót sütnek, illetve a Hetésforgó portán különféle tésztaételeket kínálnak majd. A kulturális program részeként vesszőfonó-kiállítás nyílik. Vasárnap Bödeházán 11.30-kor kezdődik a szentmise, majd 14.30-kor lesz a megnyitó. Fellépnek a Dobronaki Nótázók, megnyílik a bútorfestő kiállítás és tombolasorsolás is lesz. A gasztronómiai vásárban tájjellegű gasztronómiai különlegességekkel, például rétessel, prószával, dödöllével kínálják a látogatókat. 

Családi nap

Letenyén, a Hóvirág Óvoda Bajcsy-Zsilinszky utcai központjában pénteken 15 órától családi napot tartanak. A résztvevőket többek közt tűzoltó- és rendőrkutyás bemutató, kézműves foglalkozások, családi vetélkedő és játszóház várja.

Ünnepi közgyűlés

Kistolmácson, a faluházban tartja pénteken 15 órától ünnepi közgyűlését az Ipartestületek Zala Megyei Közgyűlése.

Horgász családi nap

Zalalövőn, a Borostyán-tónál szombaton tartja hagyományos családi napját a Borostyán Horgász Egyesület. A rendezvény 6.30-kor gyermek, ifjúsági, illetve felnőtt halfogó versennyel kezdődik, amelyre a helyszínen nevezhetnek az érdeklődők. A délután folyamán közösségi programok várnak még a résztvevőkre.    

Garázsvásár

Zalaháshágyon, a kultúrházban szombaton 14 órától bolhapiac jellegű garázsvásárt tartanak.

Táncház

Zalacsében, a kultúrházban szombaton a Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület tart táncházat. A program 17 órakor játszóházzal és perecsütéssel kezdődik. 19 órakor Jaj de szépen verbuválnak címmel körverbunkokat mutatnak be a résztvevők, ezt követi a táncház, amihez Henczi Dávid és zenekara biztosítja a zenét.

Hegyi búcsú

Zalatárnokon, a Szent György-hegyi kápolnánál 11 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a hegyi búcsú programja. Köszöntőt Soós Zsolt polgármester mond.  

Keramikus kiállítása

Lendván, a Bánffy Központ újonnan kialakított pincegalériájában pénteken 18 órakor A szkíták nyomában címmel a Bázakerettyén élő keramikus, Schweiczer Róbert alkotásaiból nyílik kiállítás. A tárlatot Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész mutatja be.

Fotókiállítás

Lendván, a Galéria és Múzeum Fő utcai bemutatótermében szombaton 18 órakor Képek időben, idő nélkül címmel dr. Eugen Bavcar fotóiból nyílik kiállítás.

Koncertek, zenés partik

Zalaegerszegen, a Reininghaus étteremben szombaton 20 órától a Magyarucca zenekar ad koncertet. A Mama Africában szombaton Star DJ Emperor és Black Cell zenél. A Gardenben szintén szombaton Silverman és Bubu lesz a hangulatfelelős. Nagykanizsán, a Kanizsa Clubban szombaton D.J. Krasznai keveri a zenét. A Rush Club szombaton szenzonzáró partit tart, amelynek lemezlovasa Yamina lesz. Keszthelyen, a Viviera Beach-en szombaton Adam Ajkay, Hory, Jackwell, YoungFly, Czaga, Nikita, Chriss Jay és Berry szórakoztatja a közönséget. Pusztaszentlászlón, a tóparton felállított partisátorban szombaton este a Delta bulizenekar játszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában