Húsz éve a turizmus szolgálatában

2023.05.28. 15:32

A gyenesdiási egyesület vezető szerepbe került a térségben

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület. A szakmai előadások után a résztvevők megszegték a civil közösség hatalmas születésnapi tortáját.

Péter B. Árpád

Az elismerést Somogyi Zoltán (balról) adta át Szalóky Jenőnek és Kovács Juditnak

Fotó: Péter B. Árpád

Somogyi Zoltán elnök arról beszélt a konferencián: ez a két évtized rengeteg munkával telt, például turisztikai termékeket fejlesztettek, sokat szerepeltek a médiában, különféle eseményeket, programokat hoztak Gyenesdiásra, s mindemellett közreműködői országos szakmai programoknak. Ennek is köszönhetően a térségben vezető szerepbe kerültek, ráadásul taglétszámuk nem csökken: ugyanúgy száz fölött van, mint az induláskor, ami szintén hatalmas eredmény.

– Itt van egy tó és több mint harminc olyan település, amelynek éppúgy strandja van, mint nekünk – folytatta a turisztikai egyesület első embere. – Pont ezért csak arra nem lehet hagyatkozni, nekünk valami extrát kell adnunk, minőséget, pluszt, hogy hangot kapjunk. Az ember persze nem tudná ezt a 34 települést felsorolni, de örülök annak, hogy Gyenesdiás benn van a számon tartott települések között.

A szervezet szakmai segítséget is nyújt a nagyközség turisztikai szolgáltatóinak, például hírlevelekkel s a különféle regisztrációkkor, már csak ezért is az egyik legfontosabb civil közösség a településen, fogalmazott Gyenesdiás polgármestere.

– A húsz évvel ezelőtti indulásnál összefogott az önkormányzat, a vállalkozói és a civil szektor, s egy olyan szakmai és szellemi műhelyt hozott létre, amely kompetens volt abban, hogy a turizmusirányítás egy kézben maradhasson, az önkormányzattól átkerüljön egy civil közösséghez, amely alulról építkezve képes megszólítani a minőségi szolgáltatókat, akiknek fontos Gyenesdiás, a Balaton és mindaz, amit a térségbeli gondolkodás adhat – emlékeztetett Gál Lajos.

Az egyesület alapítására Szalóky Jenő, Gyenesdiás korábbi polgármestere is emlékezett
Fotó: Péter B. Árpád

Szerinte e két évtized alatt a Nyugat-Balaton üdülőfaluja nemcsak felkerült a turizmus térképére, hanem fényesen világító csillag lett,

amely nemcsak Zalának, hanem az egész Balaton régiónak is mintául szolgál.

Az évfordulós ünnepségen Somogyi Zoltán, a GyTE elnöke elismerést adott át Szalóky Jenőnek, Gyenesdiás korábbi polgármesterének és a Tourinform-iroda egykori vezetőjének, Kovács Juditnak, aki 21 éven át szolgálta a nagyközség idegenforgalmát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában