Látványosság

2023.04.08. 13:00

Több ezer tojás díszíti ismét Kéthely központját

Óriási szénanyúl, méretes hímes tojások, gyönyörű tojásfa – ismét húsvéti díszbe öltözött a Somogy megyei Kéthely központja. A látványosság miatt sok zalai is felkeresi a települést.

Horváth Attila

Fotó: Molnár Balázs

Mint azt Molnár Balázs polgármester lapunknak elmondta: 2015-ben kezdték el a húsvéti díszítést Kéthely központjában. Első évben közel 1200 tojás gyűlt össze, amit fára akasztottak és egy 1,5 méteres óriástojást helyeztek ki. 2016-ban a fára elhelyezett tojásoknál célul tűzték ki a falu lakosságának a számát, körülbelül 2300 darabot, amit még sikerült túlszárnyalni is, hisz akkor több, mint 3000 tojás volt a fán. 

Fotós: Molnár Balázs


– A tojásgyűjtés szervezése idén is Vancsó Mihályné nevéhez fűződik – mondta a polgármester. – 2016-ban négy darab új, 1,5 méteres tojást faragtak az önkormányzat dolgozói, melyeket a Kéthelyi Általános Iskola, a Napközi Otthonos Óvoda, a Kéthelyi Értelmi Fogyatékosok Otthona, valamint Erős Nikoletta és jómagam közösen festettünk meg. 2017-ben újabb óriástojással gyarapodott a dekoráció, valamint a Bódis Józsefné és Bódis József által készített három fa nyuszival. A rollerozó kisnyulat és a kerékpározó nagy nyulat Vancsó Mihály készítette. Ekkor megkerestünk minden Somogy megyei önkormányzatot, hogy küldjenek el egy tojást a településükön jellemző mintával és a település nevével. A cél az volt, hogy a megyét, Somogyországot népszerűsítsék és elkészüljön a megye tojásfája. Gyönyörű alkotások jöttek, melyek a fa magasabb pontjain láthatók.

Fotós: Molnár Balázs

Az óriástojás magassága 260 centiméter. Ezt javarészt Molnár Balázs végezte, de nagyon sokat segítettek önkéntesek is. A tojást 4 nap alatt készítették el, súlya összesen körülbelül 325 kilogramm és 8,2 köbméter polisztirolt használtak fel hozzá, valamint 125 kilogramm vakolóanyagot.

– Bódis József és Mika Szabolcs a faragásban, Krisztics Tibor a glettelésben segített, Hegedűs Lajos a szállításhoz szükséges vázat készítette. Oltiné Maczkó Nikolettel és Mika Ramónával az alap festését csinálták meg, a gyönyörű mintát a helyi általános iskola rajztanára és tanulói készítették, Szatmári Norbert, Dávid Enikő és Tóth Lóránt. A mintát Szatmári Norbert rajzolta meg, a tojás egyik felén egy népi motívum, míg a másik felén Magyarország címere alatt Kéthely címere található – hallottuk Molnár Balázstól.

A díszítés része egy lovasszekér is, amit Schmidt László ajánlott fel. A tojások száma 2018-ban már elérte a hétezer darabot, idén pedig már megközelíti a kilencezret.

Fotós: Molnár Balázs

2018-ban egy nagy nyúl készült el. Alapja egy vas váz, amit Kovács József és Kovács Zsolt készített, majd ezt szénával borították be, amit Bartis László ajánlott fel. A vasváz súlya meghaladja a 250 kilogrammot. A borítás elkészítésében húsz kéthelyi segédkezett. Idén a korábbi dekorációs elemeket egy tojásalagúttal egészítették ki, melyen éjszakánként világítanak a tojások.

Érdekes látványt nyújt a fűvel borított Trabant, ami a helyi legendárium szerint a tojásokat szállította Kéthelyre.

Molnár Balázs hozzátette: húsvét másnapján a délelőtti órákban jó idő esetén tűzoltó autós locsolást tartanak, melyre sok szeretettel várnak minden érdeklődőt.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában